Jump to content

Öt lépés, hogy sikeres vezetőkké váljunk

2014. 04. 01. 11:19

Mindenki szeretné, ha a csapata harmónikusan és hatékonyan együtt dolgozna, miközben temérdek kreatív ötlet kerül ki a kezük alól. Egy sikeres, jól működő csapathoz azonban elengedhetetlen szükség van egy jó vezetőre is.

1.- A bizalom kreativitást eredményez.

A jó vezetők megtalálják a módját, hogy mindenkiből előhozzák a bennük lapuló kreativitást. Mindenki kreatív így, vagy úgy, a kérdés az, ezt elő tudjuk-e csalni belőlük, állítja Charles Day vezetőkonzultáns. Hogy elősegítsük a remek ötletek megszületését, fontos, hogy a cég céljai érthetőek és átláthatóak legyenek az ott dolgozók számára. Ha az új ötlet jól illeszkedik az üzleti stratégiába, hagyjunk az ötletgazda munkaerőnek elég időt, hogy ki tudja bontakoztatni azt. Éreztessük a beosztottjainkkal, hogy nem kell retorzióra, vagy negatív kritikára számítaniuk, ha egy új ötlet esetleg mégsem sikerül.

2.- Halgasson az ösztöneire!

Tudományosan bizonyított tény, hogy az ösztöneink sokszor a legjobb tanácsadónk nem csak magánéleti, de üzleti helyzetben is. Azt is sok tanulmány alátámasztotta, hogy gyors döntéseknél, főleg ha alaposan ismerjük az adott területet, legtöbbször az ösztöneinkre hallgatunk.

-A megérzéseink tulajdonképpen nem mások, mint hogy a tudatalattink összeszedeget apró jeleket, és ezekből következtet a helyzetre a tapasztalataink alapján. –állítja Massimo Pigliucci filozófiaprofesszor. Az egyik jó példa erre az almabirodalom egykori vezére, Steve Jobs, aki fontos döntésekben gyakran hallgatott a szívére.

3.- Merjünk viccesek lenni!

Fontos ráérezni, melyek azok pillanatok, amikor a kényelmetlen, konfliktusokkal terhelt szituációkban egy jó helyen elsütött vicc felszabadítóan hathat a főnök-beosztott viszonyra. Azonban érdemes óvatosan bánni a poénokkal, semmiképp se a munkatársak kontójára vicceskedjünk. Ám ha a főnök képes saját magát is kigúnyolni néha, az biztosan oldja a feszültséget.

4.- Delegáljunk bátran!

Kell, hogy higgyünk a beosztottainkban! Hogy bízzunk bennük, el fogják tudni végezni a rájuk bízott fontos feladatot. Mégis kevés vezető képes erre. Az oka egyszerű: azt gondolják, ők sokkal tapasztaltabbak és bölcsebbek a feladat elvégzéséhez. De fontos hogy megbízzuk őket a munka nehezebb részeivel is. Elég, ha csak szúrópróbaszerűen ellenőrizzük őket, sikerük folytán motiváltabbak lesznek, és szívesebben fognak keményebben dolgozni.

5.- Együttműködés

Nem elég elmondani a dolgozóknak, hogy működjenek együtt, hanem azt is el kell nekik magyarázni, hogyan. A vezetőknek kell megmutatni, hogyan születnek meg a jó ötletek a közös munkából, és akkor is be kell avatkozniuk, ha kommunikációs nehézségek adódnának a felek között.

(Forrás: BBC, kép: risenetworks.org)