Jump to content

5 vásárlócsapda: hogyan kerüljük el őket?

2014. 03. 29. 13:53

A boltok, kereskedések és éttermek nagyon jól ismerik a vásárlás és pénzköltés pszichológiáját, ezért ha nem vigyázunk, könnyen elszórhatunk nagyobb öszegeket olyan dolgokra, amire nincs is igazán szükségünk. Íme az öt legnagyobb vásárlási csapda, és módszerek az elkerülésükre.

-Ne fogadjuk el, ha meleg itallal kínálnak a boltban.

Egy friss kutatás szerint szívesebben megveszünk valamit, ha a vásárlással párhuzamosan melegséget érzünk. A felkínált forrón gőzölgő kávé, tea, vagy egy új termék megkóstolása beindítja a gyöngédebb érzelmeinket, és máris jobban ellágyulunk a vásárlás irányában. Ha ki akarjuk kerülni ezt a csapdát, jobb, ha visszautasítjuk a felkínált italt.

-Direkt nem akarjuk a legdrágább ételt, vagy bort megrendelni az étlapról, helyette inkább a közvetlenül alatta levő eggyel olcsóbbat választjuk.

A szakember szerint azonban az éttermek direkt helyezik legdrágább fogásaikat a jobb oldalra, mivel tudják, oda pillantunk először. Számítanak rá, hogy észrevesszük ezt a csalétket, és okosnak híve magunkat inkább a közvetlenül alatta levő ételt választjuk. Igen ám, de legtöbbször pont ez a második az az étel, amin a legnagyobb az étterem profitja, mint például egy túlárazott olaszos fogás, ami nem áll másból, mint egy adag tésztából és zöldségekből. Ezt a trükköt könnyen kicselezhetjük, ha az étlapot hátulról, vagy alulról kezdjük el olvasgatni. Itt rendszerint jobb ár-érték arányú fogásokat találhatunk.

-Csak pár kattintgatás...

Egy boltban nem nehéz ellenállnunk az olcsó holmiknak, de az interneten ez már más tészta. Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint az online vásárlók fele bevallotta, hogy vett már meg teljesen felesleges holmikat a neten keresztül. Ezt a csapdát elkerülendő, ha tehetjük, ne látogassunk olyan oldalakat, amik automatikusan elmentik a hitelkártyánk adatait, így megakadályozhatjuk, hogy hebrencs módon egy klikkeléssel pénzt költsünk olyan holmikra, amire nincs is igazán szükségünk.

-Ha rekordmagas a lottónyeremény, azonnal elkezdünk szelvényeket vásárolgatni.

Hiába kecsegtet hatalmas, milliárdokra rúgó nyereménnyel a szerencsejáték, nyerési esélyünk úgy is csak 1 a 44 millióhoz. (Ha plasztikusabban szeretné látni a lehetetlen, kattintson ide.). Hogyan tudjuk elkerülni ezt a csapdát? Nagyon egyszerűen: ne térjünk be a lottózóba.

-Ebédidőben vásárlunk élelmiszert.

A kereskedők nagyon jól tudják, hogy a legtöbb ember hétvégén intézi nagybevásárlását, ezért az akciókat, árengedményeket is erre az időszakra tervezik. Nem valószínű, hogy hétfőn, kedden, szerdán, vagy csütörtökön szert tehetünk pár jó fogásra. A hétvégi bevásárlás mellett egy másik érv is szól: kutatások bebizonyították, hogy kevésbé vagyunk hajlamosak felesleges dolgokat megvásárolni, ha sok ember vesz minket körül. 


(Kép: writechangegrow.com)