Jump to content

Zene, tánc, sport alapítványi segítséggel

2014. 03. 28. 13:42

Egyre több olyan alapítvány van, mely olyan gyermekeket támogat, akik azért nem tudnak zenélni, táncolni, sportolni, mert szüleiknek nincs pénzük megvenni az ezekhez szükséges eszközöket.

 

Kisgyermekkori álma valósul meg a jászsági Kalla Andreának azzal, hogy az áprilisban sorra kerülő gitárversenyen már egy gyönyörű és komoly hangszerrel mutathatja meg, mit tud. Ezzel nemcsak a győzelmi esélyei nőttek, hanem egy fontos lépést is tehet ahhoz, hogy gitártanárrá váljon.

Az csak természetes, hogy a szülők gyermekük szenvedélyeinek, hobbijainak anyagi hátterét megpróbálják biztosítani, változzanak bármilyen gyakran is az igényeik. Ám sajnos ma még sokan vannak, akik azért nem tudják az általuk kiválasztott tevékenységeket elvégezni, mert szüleik – különösen a mostani válság miatt – nem engedhetik meg maguknak a nem egyszer busás árú eszközök megvásárlását. Ezen próbálnak segíteni az alapítványok. Andrea gitárját például a Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának magánvagyonából, 1 milliárd forinttal 2005-ben alapított Gyermekekért Közhasznú Alapítvány vásárolta meg.

Ebbe az alapítványba kizárólag pályázati úton lehet bekerülni. Az alapítvány munkatársai – Csányi Sándor szándékának megfelelően – minél fiatalabb életkorban próbálják megtalálni a tehetségeket. Ezért már 10 éves korban megkezdik a válogatásokat, és ettől kezdve 10-14 évi közös munkára hívják a gyereket és családjaikat. Jelenleg Kaposvárott, Szegeden, Jászberényben, Nagybajomban és Pécsett működnek a program központjait jelentő Közösségi Házak. A szakemberek által végzett előszűrést követően az alapítvány kuratóriuma dönt arról, mely gyerekek kerülhetnek az Életút Programba. A tanulók 4. osztályos kortól válhatnak résztvevőkké, és a diploma megszerzéséig kapnak szakmai és anyagi segítséget. Egy gyerek éves támogatása körülbelül egymillió forintot igényel, erre fedezetet az alapítói vagyon és hozamai, valamint a támogatók adományai biztosítanak.

Míg kilenc évvel ezelőtti indulásakor a Csányi Alapítvány 20 gyereket támogatott, ma már 225-öt, s a cél, hogy 2015 végére elérjék a 300-as létszámot. Az idei fejlesztési terveknek megfelelően az alapítvány február elsején új helyszínen, Mohácson hirdetett pályázatot, ahol két csoportban 30 fő csatlakozhatott a programhoz. Emellett Kaposváron is újabb 15 diák felvételét tervezik. Így a szeptemberi tanévkezdéskor már 270 tehetséges diák kap lehetőséget arra, hogy szakképzett mentori támogatással kamatoztathassa, bővíthesse tudását. Az Életút Program sikerét példázza, hogy immár 12 egyetemistával büszkélkedhet, emellett 6 diák vesz részt felsőfokú szakirányú szakképzésben.

 

Fotó: bonafarmcsoport.hu