Jump to content

Sokat fizető fiús szakmák - lányoknak

2014. 02. 26. 08:20

A mérnöki és informatikai szakmák ajtói mindenki előtt nyitva állnak, mégis inkább a fiúk lépnek be rajtuk. Szereted a matekot és a fizikát? És lány vagy? Az furcsa. Nem támogatandó. Villamosmérnök vagy gépészmérnök szeretnél lenni? És lány vagy? Felejtsd el. Általában az ilyen fehér holló lányok hiába kapnak szülői vagy párkapcsolati támogatást egyetemi tanulmányaikhoz, így is szembe kell nézniük rengeteg akadállyal és gátló tényezővel, ami nem a tananyagból, hanem sokkal inkább abból fakad, hogy lányok.

A világunk előtt álló kihívásokkal mindannyiunknak meg kell megbirkóznia. Nincs mese. Már nem él az a tézis miszerint vannak lányos és fiús szakmák. A mai technológia lehetővé teszi, hogy majdnem minden területen kiiktassuk a fizikai erő szükségességét és a szellemi teljesítőképességünkre hagyatkozzunk.

Az Európai Unió 2011-ben útjára indított egy programot (Science It’s a Girl Thing), amely megfogalmazta hat pontban, hogy miért van szükség a lányokra is a tudományban. A demográfiai változásoktól, az élelmiszerbiztonságig, a hatékony energiafelhasználás és termelés kérdéseitől az intelligens és tiszta közlekedésig sok minden említésre kerül. Továbbá olyan globális problémák, mint a nyersanyaghiány és a társadalmak biztonságossága felvetik azt a kérdést, hogy meddig engedhetjük meg lányainknak azt, hogy a tradíció és megszokás alapján válasszanak szakmát és karriert. Trendi kifejezéssel élve, a tudásalapú társadalom megvalósulásához szükség van arra, hogy abszolút sztereotípia mentes oktatásban részesüljenek a Z generáció tagjai.
Szoboszlai Beáta, a Lányok Napja koordinátora szerint a tapasztalat sajnos nem ezt igazolja. “Pedig a fiús közegben való elvegyülésnek vannak azért előnyei is. Hány csaj lakik a Schönherzben ? 1024…kettő a tizediken.”


Szoboszlai Beáta, Nők a Tudományban Egyesület
Ügyvezető

A tapasztalatok szerint azonban ha a lány mégis átkínlódja magát az egyetemen, és megszerzi a mérnöki, informatikai diplomát, a kánaán vár rá. Azonnal munkát talál, sőt, általában le is szerződtetik még államvizsga előtt, barátnőihez képest háromszor akkora kezdő fizetéssel büszkélkedhet, végtelenségig meg lesz becsülve és tisztelve. Miért? Mert tény, hogy egy heterogén fejlesztő csoport kreatívabb és hatékonyabb és így nagyobb hasznot is hoz a szervezetnek. Az sem mellékes hogy a munkamorál és a hangulat is üdítőbb, ha vegyes csapatokat tudunk alkotni.
Kincs szeretnél lenni? Tanulj villamosmérnöknek, gépészmérnöknek, vagy ha jobban szereted a számítógépeket és az IT-t, akkor programozni.

Biztos jövő vár rád!

Kép: www.womenworking.com