Jump to content

Ne várd a márciust!

2014. 02. 26. 07:52

Akik év végi évfordulóval kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, azok baleseti adóval növelt díjának március 1-jéig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Ehhez a csekkes fizetéseket legkésőbb jövő szerdán kell feladni, az átutalásokat pedig pénteken elindítani.

Bár a biztosítók kár esetén már január 1-jétől fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé. Ez jár le március 1-jén, ami történetesen szombat, amikor a bankok nem dolgoznak. Vagyis akitől február 28-án, péntek estig nem érkezik meg a díj a biztosító számlájára, annak a törvény értelmében törölni kell a szerződését.

Márpedig a törlésnek súlyos következményei vannak – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. Az az ügyfél, akinek a díj nem fizetése miatt megszűnt a kötelező biztosítása, a fedezetlenség időtartamára úgynevezett fedezetlenségi díjat köteles fizetni, melynek mértéke – az autó teljesítményétől függően – naponta 260-600 forint. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerződést kötnie, visszamenőleg a türelmi időre járó díjat is le kell rónia és választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetnie a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerű személyautónál is.

A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, ha az ügyfél a fedezetlenség időszakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia az akár többmilliós kártérítést is. Személyi sérülés esetén mindez akár életre szóló fizetési kötelezettséget is jelenthet.

(Fotó: lerablog.org)