Jump to content

Diákhitel: a szülőknek is segítség!

2014. 02. 24. 10:01

Jelentős anyagi terheket vehet le az egyetemisták, főiskolások szüleinek a válláról a Diákhitel, melynek kamata egyre alacsonyabb

Kétféle Diákhitelt is lehet igényelni -- igaz, már csak szeptemberben, a 2014/15-es tanév első félévére, miután a most futó félévre történő igénylések határideje lejárt.

A Diákhitel 1-et szabadon el lehet költeni bármire, azaz nemcsak a tandíjra, könyvekre, jegyzetekre, a hiteligényléshez sem jövedelem, sem kezes, sem fedezet nem szükséges, gyakorlatilag elég csak a hallgatói jogviszonyt igazolni. Ráadásul még azt is meg lehet választani, hogy a maximum 250 ezer forintot havi rendszerességgel, 15,21,25,30, 40 vagy 50 ezer forintos részletekben, vagy félévente egy összegben kéri a tanuló. A 2-est viszont a diák nem is látja, azt közvetlenül az egyetem, főiskola kapja meg és kizárólag a helyenként meglehetősen borsos tandíj rendezhető vele – ennek megfelelően egyúttal ez a hitel felső összege –, az egyéb költségek, például a nyomtatás, a fax, a wifi díja, viszont külön fizetendők. A felhasználási lehetőségek a kétfajta hitel eltérő kamatában fejeződik ki.

Míg a Diákhitel1 szabadosságáért 6,5 százalékos éves kamatot kell leszurkolni, addig a Diákhitel2-ért mindössze évi 2 százalékot. Ez utóbbi még azokat a szülőket is elgondolkodtatja, akik simán ki tudnák izzadni a tandíjat, ám inkább felvetetik gyermekükkel a Diákhitel2-t, s pénzüket magasabb kamatozású befektetésekbe, például a most kockázatmentesen is 4-5 százalékkal kecsegtető állampapírokba tegyék.

(Kép: haon.hu)