Jump to content

Éttermi becsületkassza

2014. 02. 23. 14:15

Járt már olyan étteremben, ahol úgy érezte, pofátlanul nagy összeget kérnek el a silány vacsoráért? És olyan helyen, ahol szívesen díjazta bőkezűen a remek ebédet, a kellemes környezetet és az udvarias kiszolgálást? Mit szólna egy olyan helyhez, ahol annyit kell pontosan fizetnie, amennyit jónak lát?

Főúr, ennyi lesz!

Nos, a világon egyre több olyan étterem nyílik, amely a vásárlóra bízza, mennyit óhajt fizetni az elfogyasztott ételért, teljességgel a jószándékukra és becsületességükre alapozva. Ilyen önkéntes alapon működik például a Der Wiener Deewan pakisztáni étterem a bécsi egyetem mellett. Az alkoholtartalmú- és üdítő italok ugyan fix áron kaphatók, a többi viszont a fogyasztón áll. A fizetés rendszerint a következő módon történik: amikor a vendég végzett, a pénztárnál eldönti, mennyit fizet, az elfogyasztott étel mennyisége, minősége, a saját anyagi helyzete, illetve megelégedettsége alapján. Ha bizonytalan, vagy mindenképp ragaszkodna valamilyen összeghez, akkor más éttermek átlag árait kínálják iránymutatóként. A nyolc éve működő Deewans étterem tulajdonosainak bejött az önkéntes rendszer: az átlag 6 eurós ételárak mellett naponta 500 vendéggel büszkélkedhetnek, 15 alkalmazottjuk és az étterem összköltsége mellett évente 40 ezer eurós profitra tesznek szert. –számol be róla a BBC.

Hasonló módszerrel működik sikeresen a Pay As You Please Írországban, a Lentil as Anything négy ausztrál étterme, az indiai Seva Cafe, vagy az amerikai Panera Cafe öt kávézója. Magyarországon is volt már példa hasonló kezdeményezésre, amikor 2012-ben a Michelin által is ajánlott Király utcai Márgál étterem becsületkasszás alapon működött több hónapon keresztül. Az ételek mellett ugyan fel volt tüntetve az egyes fogások önköltségi ára, ám a vevőn múlt, ezen felül mennyit fizet. Bár az ’extra’ ráfizetés összege igen eltérő volt, olyan vendég szerencsére egyáltalán nem akadt, aki az előre meghatározott ár alá ment volna. A hely ugyan 2012 áprilisában bezárt, ám ez Gál Attila séf szerint egyáltalán nem az önkéntes alapon való fizetési rendszeren múlt. –írta meg annak idején a hvg.hu.

Mint a katonatiszt?

Annak ellenére, hogy a Düsszeldorfi Egyetem közgazdászai, Gerhard Riener és Christian Traxler éttermi vizsgálatukban azt találták, hogy általában a vendégek elhanyagolható hányada, csupán 0,5%-atávozott fizetés nélkül, még így sem állíthatjuk, hogy az önkéntes modell minden esetben gyümölcsöző vállalkozás lesz. A kínai Five Loaves and Two Fish étterem tavaly decemberben bejelentette, hogy üzletük augusztusi nyitásuk óta 41000 dollár veszteséggel zárt, mivel ott a vendégek kb. 20%-a egyáltalán nem fizetett. Hasonlóan járt számos amerikai étkezde, köztük a Terra Bite Lounge Seattle-ben, és a New York-i Santorini Grill.

Törzshelyeknek áll a zászló?

-A dolog sikerességét részben kulturális tényezők befolyásolják. -állítja Ayelet Gnezzy, a Kaliforniai Egyetem professzora. – Az önkéntes fizetési rendszer azokban az országokban működik jól, ahol magasabb az adó, illetve erős a közjóléti rendszer. Ezen felül sok múlik az egyes helyek megítélésén, és a vásárló-eladó kapcsolatának minőségén is. A kizárólag házhozszállítsára specializálódott cégnél sem vált be az önkéntesség, a tulajdonos szerint azért nem, mert „az embereknek szüksége lenne az élményre, hogy itt helyben leülnek, és elfogyasztják az ételt, hogy értékelni tudják a munkánkat”. Hasonló képpen járt több általános iskolai és gimnáziumi büfé, ahol a tanulók „egyáltalán nem tartották tiszteletben a rendszert”. Egy írországi étteremet pedig egy ideje 18 éven aluliak csak felnőtt kísérettel látogathatják, miután a tulajdonosok azt tapasztalták, a kamasz vendégeik egyáltalán nem értékelték a munkájukat, és nevetséges összegekért akartak jóllakni. Jótékony alapon működő étkezdékben viszont gyümölcsözőbb a ’fizess-amennyit-jónak-látsz’ rendszer. Kiváló példa erre a melbourne-i Lentil as Anything, ahol a számos önkéntes segítő mellett csupán egy maroknyi alacsony bérű személyzet dolgozik. Itt az étterem arra bíztatja módosabb vásárlóit, hogy ha megengedhetik maguknak, fizessenek egy kicsivel többet az anonim becsületkasszába, lehetővé téve ezáltal, hogy szegényebb társaik is jól lakhassanak. Hogy a válság hatására milyen mértékben fog elterjedi az önkéntes fizetés, és hogy vajon Magyarországon be fog-e tudni gyűrűzni ez a kezdeményezés, az a jövő zenéje.

(Kép: BBC)