Jump to content

Ne tegye a paradicsomot a hűtőbe!

2014. 07. 14. 11:30

Ha ön eddig a hűtőszekrényben tárolta a paradicsomokat, akkor van egy nagyon rossz hírünk: óriási hibát követett el, legalábbis a szakember szerint!

A nyár egyik legpompásabb dolga kétségkívül az aranyló pöttyökkel gazdagon tarkított, fényes héjjú, piros paradicsom. Remek választás akár ha salátát akarunk készíteni belőle olivaolajjal, bazsalikommal, bivalymozzarellával, vagy ha hideg, spanyol zöldségleveshez turmixoljuk le uborkával, paprikával, hagymával. Ezeket a recepteket még a kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatják, nem tudnak hibázni.

Egyetlen egy dolgot kivéve.

Ha beteszik a hűtőszekrénybe a paradicsomot...

A paradicsom egyedi íze ugyanis egy bizonyos enzimatikus reakcióból fakad, ami annak jellegzetes földes, kénes aromáit eredményezi. Igaz ugyan, hogy pont ezek miatt tud a paradicsom hamar megrohadni, ennek ellenére próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek, hogy a paradicsomjainkat a hűtőszekrényben tároljuk.

A paradicsomok eredetileg meleg éghajlatról származnak, így nem igazán tesz nekik jót a hideg, 5 fokos hőmérséklet. Az északi klíma leállítja az aromákat létrehozó enzimek termelődését, aminek következtében a paradicsom elkezdi elveszíteni pompás ízét, hogy a végén ne maradjon nekünk más, mint pár ízetlen, vizes, piros valami a hűtő polcain kornyadozva.

A legokosabban akkor járunk el, ha épp csak annyi paradicsomot vásárolunk a piacon, amiről biztosan tudjuk, hogy el fogjuk fogyasztani a következő napok során. Így elkerülhetjük, hogy megrohadjon, vagy hogy ízetlen vackokat kelljen a salátánkba porciózni.

(Qz.com, kép: redorbit.com )