Jump to content

Életmód- és étrendváltás kell a magas koleszterin ellen

2017. 06. 07. 17:00

Civilizációs betegségek tűntek fel abban a korban, amelyben most élünk. Egyre hajlamosabbak vagyunk az új kor betegségeire. A hiperkoleszterinémia is egyike ezeknek. A magas koleszerinszint jól tudjuk, hogy nem jó.

Beszélnek róla, tudjuk, hogy nem jó, ha valakinek magas a koleszterinje. Hangoztatják a jó és a rossz koleszterint, de sokunk azt sem tudja, hogy miről van szó. A koleszterin egy olyan anyag, amely egyes sejtek felépítéséhez, működéséhez szükséges, mint tápanyag. Hormonok és vitaminok alkotóelemeinek egyike lehet, vagyis létfontosságú funkciója van az emberi szervezet számára. A koleszterin szintetizálódik is a szervezetben, valamint a táplálékbevitellel is a szervezetbe kerül. Fehérjék szállítják a vérben.

Egy-egy lakmározásunk után a koleszterin értéke megnövekedhet a szervezetünkben, ám ha ez tartósan fennálló állapot, akkor veszélyeztet érelmeszesedéssel, hosszú távon akár szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Jellemzően csak akkor kezdünk a magas koleszterinnel foglalkozni, ha a tartósan megemelkedett érték már valamilyen problémaként jelentkezik egészségünkben. Nem kellene azonban idáig elérnie senkinek, hiszen rendszeres szűréssel, vérvételből kiderülhet, hogy milyen a koleszterinszintünk.

Nem minden az étkezésen múlik, ugyanis a magas koleszterin lehet genetikai hajlamból fakadó. Léteznek olyan anyagcsere betegségek, amelyek szintén magas koleszterint eredményeznek. Azért még mindig a leginkább kiváltó a helytelen és egészségtelen táplálkozás.

Negyvenéves éves kortól az a megfigyelhető, hogy nagyon sokaknál megemelkedik a koleszterin, a koleszterin-anyagcsere felborulása tehát népbetegséggé nőtte kis magát. Mindenkinek érdeke, hogy a koleszterint kordában tartsa, és még csak gyógyszeres kezelés sem szükséges. Oda kell figyelni a mozgásra, valamint a táplálkozásra. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát. Táplálékaink bővelkedhetnek olyan emészthetetlen rostokban, amelyek az epével közösem megkötik a koleszterint. Kerülni szükséges a rossz zsírokat, de a zsírok fogyasztását nem szabad megvonni teljesen, mert alapjában véve nélkülözhetetlen a szervezet számára.

A helyes táplálkozásba amúgy sem tartozik bele a túlzott finomított liszt és cukor fogyasztása. Érdemes a nassolnivalókat minimalizálni, mert a túlzott energiabevitel a test raktározási folyamatát indítja be. A szervezet elkezdi a szénhidrátokat koleszterinné is alakítani, amely felgyülemlik. Heti háromszori mozgással az anyagcserét is fel lehet pörgetni, amely kiváló koleszterincsökkentő.

A legjobb koleszterint csökkentő gyógyszer sem képes önmagában megoldani ezt a problémát. Az életmódunkon szükséges alapvetően változtatni. Azt sem szabad várni, hogy két hét után a diéta hatása látványosan megmutassa hatását. Adni kell a szervezetnek legalább negyed évet arra, hogy a tudatos étrenddel, mozgással ötvözött életmód pozitívan mutatkozzon meg koleszterin-anyagcserénkben.

(Forrás: marmalade.hu | doctormurray.com, naturesway.com.au, bluechoicesc.com/képek)