Nem csak a várandós kismamák lehetnek kívánósak, bizony időről időre mindannyiunkkal előfordul, hogy hirtelen elepedünk valamilyen élelmiszertípusért. Vágyaink azonban nem mohó falánkságról, hanem komoly vitaminiányról is árulkodhatnak!
-Amennyiben csokira fáj a foga:
A csokoládénak igen magas a magnéziumtartalma. Ha tehát erre az édességre vágyik, lehet hogy csupán a hajának és bőrének oly fontos ásványi anyag hiányzik a szervezetéből. A szervezet magnéziumszintje a menstruációs ciklus második felében is lecsökkenhet, de az alkohol, tea, kávé és szénsavas üdítőitalok fogyasztása is rossz hatással lehet rá, állítja a dietetikus szakember.
Ha mindezek tudatában valóban csokoládéval kívánjuk pótolni az ásvány hiányát, válasszunk legalább 75%-os kakaótartalmút erre a célra. De kiválóan alkalmasak magnéziumraktáraink feltöltésére a diófélék, a tökmag, vagy a teljes kiőrlésű kenyér.
-Ha cukorkák után epedezik:
Ez esetben előfordulhat, hogy valójában krómra vágyik. Ez az ásványi anyag felelős a szervezet vércukorszintjéért, serkentve a cukoranyagcserét. Ám ha valóban a krómhiány miatt eszi marékszámra az édességet, az sajnos csak ront a helyzeten. Fogyasszon inkább krómban gazdag májat, brokkolit, burgonyát, marhahúst, répát, vagy tojást.
-Ha vágyai netovábbja egy nagy szelet sülthús:
Akkor elképzelhető, hogy a szervezetének vasra, vagy cinkre van szüksége. A cink- és vashiány nem csak fogékonyabbá teszi Önt a meghűléssel szemben, de a haja, körme is könnyen töredezni kezdhet. Bátran süssön ki tehát egy szép szelet marhaszeletet, vagy ha vegetáriánus, egyen lencsét, spenótot, sajtot és teljes kiőrlésű kenyeret.
-Ha csak a sajttál körül forognak a gondolatai:
Elképzelhető, hogy erős kalciumhiánya van. A szakemberek szerint a kálcium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, nem csak a fog- és csontszerkezetünket erősíti, de az ideg- és izomműködéshez is elengedhetetlen. A sajt, a tej, a joghurt, a lazac, a brokkoli, vagy a mandula mind-mind gazdag kálciumforrás, fogyassza őket az egészsége érdekében rendszeresen!
(Kép: thestoryofchocolate.com)