Jump to content

Mi szól a vegetáriánus étrend mellett és ellen?

2017. 05. 13. 17:00

Van az úgy, hogy bármit teszünk, az étel körül forog az agyunk. Habár nem szabad hagyni, hogy napjainkat ez a gondolatmenet uralja, néha mégis előfordul. Az egészséges, de mindent fogyasztó emberek is sóvároghatnak az étel iránt, de vajon a vegetáriánusok sokkal éhesebbek?

Nagy családi összejövetelek, hatalmas evészetek után az ember hajlamos olyan fogadalmakat tenni, hogy soha többet nem eszi magát annyira tele, nem eszik húst, és még sorolhatnánk. A magyar gasztronómia alapja azonban a hús, a gazdag fűszerezés. Általában szeretjük is ezt az étrendet, de közülünk néhányan lemondanak a vörös és egyáltalán bármilyen hús fogyasztásáról. Ők a vegetáriánusok. Ám ennek az életmódnak is vannak fajtái. A szigorú vegetáriánus étrend, vagyis a vegán azt jelenti, hogy egyáltalán nem fogyaszt sem húst, de még csak állati eredetű terméket sem. Vagyis a tojás, a tej, a tejtermékek, a méz mind kihagyott az étrendből. A lakto-vegetáriánus tejtermékeket fogyaszt, azonban sem húst, sem tojást nem eszik. Az ovo-vegetáriánus az, aki a tojást megengedi magának, ám a húsokat egyáltalán nem. Ez utóbbi kettő vegyítése az ovo-lakto vegetáriánus, aki hústermékeket egyáltalán nem fogyaszt, azonban megengedett a tojás, a tejtermékek és a más állati eredetű termékek is. Egy engedékenyebb változata a vegetarianizmusnak a szemivegetáriánus, aki halat, tojást, tejtermékeket és alkalmanként csirkehúst is fogyaszt.

Érezhető a vegetarianizmus fajtái között, hogy van nagy szigorú és következetes étrend, de van sokkal, a hétköznapi ember számára még akár tartható étrend is. Miért választja valaki azt, hogy teljesen vagy majdnem teljesen megvonja magától a húst és akár az összes állati eredetű ételt?

Van arra jócskán példa, hogy valaki azért váltott ilyen drasztikusan étrendet, mert elkötelezett állatbarát, és aki az állatok igazi barátja, az ilyet nem tesz. Ki fogyasztja el a saját barátját? Az is lökést adhat, hogy valaki áttérjen a vegetáriánus étrendre, hogy látta a húsok feldolgozásának menetét, esetleg az állat leölését, és ez olyan mély benyomást tett rá, hogy a hús elhagyása mellett döntött.

A vegetáriánus életmódot folytatók közül sokan sokkal inkább a saját egészségük érdekében választja ezt az életmódot. A vörös húsok fogyasztása ugyanis bizonyítottan növelik annak esélyét, hogy az emberi szervezetben daganatos betegségek alakuljanak ki.

A vegetáriánus étrend nagy előnye a fogyás. Nemcsak a testsúlyt lehet tartani, de az elhízással járó betegségek is elkerülik azt, aki lecsökkenti vagy megszüntetni a húst táplálkozásaiból. A jóval több zöldség, gyümölcs, gabonaféle fogyasztása jó hatással van a bélrendszerre, az emésztésre. A rostokban gazdag, ámde fehérjében szegény étrend csökkenti a csontritkulás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Ami az előnye, az a hátránya is lehet, ugyanis a fehérje minimális megléte valóban súlyvesztést eredményez, de tartósan már akár veszélyes is lehet, mert az izomzat leépül, és komolyabb betegség ütheti fel a fejét. A fehérje bevitel a hús elhagyásával is megvalósulhat, de ahhoz szükséges tojást és tejtermékeket enni. Húsfogyasztás hiánya miatt számos ásványi anyaghoz és vitaminhoz nem jut a vegetáriánusok szervezete, amely következtében hiánybetegségek alakulhatnak ki. Egy másik hátulütője az is, hogy a vega ételekben nincs annyi energia, mint a normál étrenden élők étrendjében. A vegetáriánus életmód mellett azonban sokat spórolhatunk a kiadásunkon.

(Forrás: marmalade.hu | theodysseyonline.com, lundbladmedia.no, giphy.com/képek)