Jump to content

10 fűszer, ami segít a fogyásban

2014. 10. 07. 11:35

Ezekkel a főszerekkel könnyedén karcsúra eheti magát!

1.- Gyömbér:

Az aromás fűszerről régóta tudjuk, hogy segít a megfázás első tüneteinél és a gyomorpanaszoknál, de emellett a fogyókúránál is remekül helyt áll! A gyömbér igazi antioxidáns bomba, állítja a szakember, Shira Lenchewski. Kapszaicin-tartalmának köszönhetően pedig felgyorsítja az anyagcserét, így a szervezet több kalóriát éget el. Főzhetünk belőle teát, tehetünk belőle egy kicsit a tyúkhúslevesbe is, de nagyon sok ázsiai ételnek a gyömbér az egyik alapfűszere.

2.- Petrezselyem:

Friss kutatások igazolták, hogy a zöld fűszernövény elősegíti a máj anyagcseréjét, ami az emésztésünkkel is csodákat tesz. Az apróra vágott levélkéket szórjuk a leveseink tetejére, vagy metéljük a salátaöntetbe, szárnyasok, halak tetejére, de fő fogásként is használhatjuk gazdagon egy tálka tabuléban kuszkusszal és zöldségekkel összekeverve.

3.- Fokhagyma:

Gyulladáscsökkentő hatású és természetes antibiotikumként szolgál már évezredek óta, ám nemrégiben bebizonyosodott, hogy a fokhagyma ezen felül remek zsírégető is. Kísérletek igazolták ugyanis, hogy heti 2-5 gerezd fokhagyma már egy hónap elteltével csökkenti a testzsírt.

4.- Rozmaring:

Az illatos fűszer kiváló segítségünk a fogyókúrában, ugyanis hatóanyagainak köszönhetően csökkenti a vér glükózszintjét két étkezés között. A rozmaring remekül párosítható bárányhúshoz, gombához, csirkéhez, vagy tojáshoz.

5.- Kurkuma:

A fűszer élénksárga színéért felelős pigment gyulladáscsökkentő hatású, mely közvetve segíti az anyagcserefolyamatokat is.

6.- Chili:

Kapszaicin-tartalmának köszönhetően felpörgeti az anyagcserét arra késztetve a szervezetet, hogy még több kalóriát égessen el. Húsokhoz, hamburgerbe, babsalátába, levesekbe is keverhetjük, de az édesszájúaknak ajánlanánk a varázslatos ízharmóniájú chilis csokoládát is.

7.- Cayenne bors:

Egyetemi kutatók megállapították, hogy a bors remekül csökkenti az étvágyat, főleg az egészségtelenebb, cukros, sós, zsíros ételek után való vágyódást kezeli hatékonyan.

8.- Mustármag:

Az apró magocskák szintén az anyagcsere felpörgetésében jeleskednek, de az izmok fejlesztésében is közvetett szerepük van. Az olivaolajon kipattogtatott mustármag remek ízesítője lehet mangó-, vagy paradicsomcsatniknak.

9.- Fekete bors:

Koreai kutatók megállapították, hogy a fekete bors egyik összetevője megakadályozza a zsírsejtek kialakulását a szervezetünkben.

10.- Fahéj:

Kutatások igazolják, hogy az illatos fahéj segíti a sejteket a glükóz felvételében, így nem fogjuk újra éhesnek érezni magunkat röviddel az étkezés után. A fahéjat változatos formában fel tudjuk használni, kávé, kakaó tetejére szórva, vagy almás süteményekhez, de remekül passzol a sütőtökhöz is.

(Kép: foodandstyle.com)