Sokan vannak, akik annak ellenére, hogy szeretik a görögdinnye piros, hideg, lédús húsát, az apró, fekete magokat rendre kiköpködik, vagy jó előre kipiszkálják a gyümölcsből. Pedig a magokat is meg lehet enni, sőt, ajánlatos is, hiszen tele vannak vitaminnal és fehérjével.
Ha nem szeretnénk csak úgy bekebelezni őket, pompás ötlet a dinnyemagokat kicsíráztatni –járjunk csak ugyanúgy el, mint a búzaszemekkel tennénk! Szórjuk a magokat vízzel jól átitatott vattára, majd várjunk türelmesen. El ne feledjük minden nap meglocsolni a csírázó magokat!
A kicsíráztatott dinnyemagokat könnyebben meg tudja emészteni a szervezetünk, így a tápanyagait is hatékonyabban fel tudjuk használni, mint nyers formájukban. A dinnyemagok csírái nem tartalmaznak sok kalóriát, viszont annál több B-vitamint, magnéziumot és egészséges zsírokat. 28 grammnyi mennyiségben ráadásul 10 gramm fehérje található, több, mint egy nagyobb tyúktojásban! Változatosan felhasználhatjuk saláta tetejére szórva, vagy kefírbe keverve.
Egy dologban azonban csalódnunk kell: a kicsíráztatott magokból sajnos nem fognak aprócska dinnyék fejődni a konyhapulton, akár mennyire szeretnénk is...
(Kép: organicpowerfoods.com)