A nyárban az az egyik legklasszabb dolog, amikor összejövünk a barátainkkal egy közös kerti sütőgetős partira. Irány a szabadba, gyújtsunk alá gyorsan a grillrácsnak! És hogy a pompás vacsorát sokáig ne felejtsék el a barátok, íme néhány tuti tipp egy igazi profitól, amivel könnyedén kihozhatod a legtöbbet a grillezésből!
1.- Olvass utána!
A grillezés nem csak abból áll, hogy felmelegítjük a vasrácsot, aztán rápakolgatjuk a húst, hiszen ennél jóval izgalmasabbakat is alkothatunk egy kis utánajárással. Érdemes elolvasni e témában néhány szakácskönyvet, cikket, megnézni pár videót a sütés nagyjaitól, hogy ellessük a trükköket.
2.- Készülj rá!
A megfelelő előkészület nagyon fontos! Válasszuk ki a húsfajtát, törekedjünk a legjobb minőségre, és figyeljünk oda, hogyan vágjuk, szeleteljük. Ezek után jöhet a hús pácolása, ízesítése, itt is nyugodtan engedjük szabadra a fantáziánk.
3.- A húshőmérőről se feledkezzünk meg!
A grillezésben két órási hibát követhetünk el: ha túlsütjük a húst, azaz a végén két szikkadt cipőtalpat helyezünk a vendégek tányérjára, vagy ha félig nyers marad a hússzelet –nem mindenki szereti, ha az első vágás után véres húslé csorog ki a tányérjára. A legjobban úgy kerülhetjük el ezeket a ballépéseket, ha bevetjük a húshőmérőt!
4.- Tálaljunk a húshoz kísérő mártást!
Mint az ékszer egy csinos nőn, olyan sokat dob egy jól eltalált mártás a grillezett húsokon. Érdemes itt is alaposan felmérni a lehetőségeinket, a szószok karakteres íze egészen újszerű élményt adhat a grillezésnek! Sertésekhez jól megy a balzsamecetes alapú mártás, szárnyasokhoz a mézes-mustáros illik, marhához pedig készíthetünk fűszeres-paradicsomos szószt.
5.- Ne féljünk a kísérletezéstől!
Egy kis ízbeli csavarral felejthetetlenné tehetjük a vacsorát!
6.- Legyen a köret egyszerű!
Mivel az ízek dominanciáját a húsoknak és a mártásoknak adtuk, a köretek legyenek visszafogottak és egyszerűek. Saláta, bagett, vagy petrezselymes újburgonya –csupa finom, sallangmentes íz.
(Kép: sassymammahk.com)