Jump to content

Dobd el a pirulát, gondolkodj másban fejfájás esetén

2024. 06. 23. 19:00

A fejfájás az egyik legáltalánosabban jelentkező fájdalom, amely azonnal gyógyszerért kiált sokak esetében. Létezik más módja is a fájdalomcsillapításnak?

A gyorsan fellépő fejfájás csillapítását szinte azonnal gyógyszerrel próbáljuk megoldani, pedig van más módja is. Igaz, hogy mindezek nem feltétlenül azonnal mutatják ki a hatásukat, de hosszú távon az egész szervezet megköszöni. A gyógyszer nélküli fejfájás csillapításának módszere ennyire egyszerű és természete is lehet.

Folyadékpótlás

A dehidratáció az egyik leggyakoribb oka a fejfájásnak, vagyis a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nemcsak az egészség megtartásában segíthet, de a fejfájás csillapításában is.

Pihenés és alvás

Fiatalként hajlamosak vagyunk ezt semmibe venni, pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen a fejfájás megelőzéséhez és kezeléséhez. Az alváshiány és a túlzott stressz is hozzájárulhat a fejfájás.

Megfelelő étrend

Ahogyan a kellő mennyiségű folyadékbevitel, úgy az egészséges táplálkozás is hozzájárul ahhoz, hogy a fejfájás messziről elkerüljön.  A kiegyensúlyozott és egészséges étrend az egész test karbantartásában részt vehet.

Rendszeres testmozgás

Nemcsak a fogyás és az izmok karbantartása miatt szükséges a rendszeres mozgás. A fejfájást ismerők esetében ez a kellemetlen állapot meg is szűnhet, ha a sport rendszeresedik.

Masszázs

Fájfájáskor talán önkénytelenül is masszírozni kezdjük a fejünket, a nyakunkat. A fejbőr, a nyak és a vállak masszírozása javíthatja a vérkeringést és enyhítheti az izomfeszültséget, ami gyakran a fejfájás oka.

Relaxációs technikák

Meditáció, mély légzés és jóga segíthetnek csökkenteni a stresszt, ami hozzájárulhat a fejfájás kialakulásához. Ezek a technikák elősegítik a mentális és fizikai ellazulást.

Hideg vagy meleg borogatás

A hideg borogatás a csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat, míg a meleg ellazíthatja a feszült izmokat.

Koffein

Furcsán hangozhat, de bizony kis mennyiségű koffein (például egy csésze kávé) fogyasztása segíthet csillapítani a fejfájást és ebben a fekete ital vérkeringésre gyakorolt hatása érvényesül. Ám óvatosan, mert a túlzott koffeinfogyasztás ellentétes hatást válthat ki.

Illóolajok

borsmenta vagy levendula illóolaja segíthet csillapítani a fejfájást.

Akupresszúra

A hagyományos kínai orvoslás egy technikájávalnyomást gyakorolnak bizonyos pontokra a testben, hogy enyhítsék a fájdalmat.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)