Jump to content

Mindenkinek kellene a gránátalma. Elmondjuk, hogy miért

2024. 02. 28. 19:00

Alma, banán az a két gyümölcs, amelyet szinte bárhol és bármikor vásárolhatunk, de a nagyobb üzletekben ez a választék sokkal bővebb.

Az idénygyümölcsökre várnunk kell, pláne, ha magyar termelőktől szeretnénk vásárolni és nem külföldi terméket akarunk a kosarunkba pakolni. Azonban a bevásárlóközpontok, nagyobb boltok szortimentje olyan széles, hogy a nálunk nem őshonos, sőt egzotikusnak mondható gyümölcshöz is hozzájuthatunk.

A Közel-Keletről származó, ott már évezredek óta termesztett gránátalma is fel-feltűnik a gyümölcsválaszték között. Az ókori kultúrában különös figyelmet kapott gyümölcs nálunk is megérdemelné a sokkal nagyobb figyelem, ugyanis számos pozitív hatását tudja kifejteni az emberi szervezetre.

Milyen érvek szólnak a gránátalma mellett?

Remek gyulladáscsökkentő: gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a szervezetben fellépő gyulladásokat (az ízületit is) csökkenti, így a fájdalmat is enyhítheti.

Immunrendszert támogató: magas A-, C- és E-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert és így hatékonyabban tudunk megküzdeni a betegségekkel szemben.

Antioxidánsok: nemcsak vitaminokban, de antioxidánsokban is bővelkedik és ennek köszönhetően a szabad gyökökkel szembeni sejtvédelmet is megvalósítja.

Emésztés egészsége: a rosttartalmáról sem szabad megfeledkezni, amely támogatja a megfelelő bélmozgást, annak megfelelő ürülését.

Bőr: ha az emésztés rendben van, az bizony a bőrünkön is meglátszik, ráadásul a gyümölcsben található C-vitamin a bőr egészségéért, szépségért is felelős lehet.

Szívbetegségek ellen: gyakori fogyasztásával lecsökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) mennyiségét, de a növeli a „jó” koleszterinét (HDL).

Rák ellen: rendszeres fogyasztásával még a rákkal is felvehető a harc, mert az ebben a csodás gyümölcsben megtalálható vegyületek képesek meggátolni a kóros sejtek burjánzását, növekedését.

Talán már semmi kétség sem lehet abban, hogy érdemes a kosárba pakolni ebből a finom és érdekes gyümölcsből.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)