Jump to content

A horkolás mindenki számára zavaró, ideje megszüntetni

2024. 02. 14. 19:00

Ha nincs gond az alvással, de azt a külső körülmények mégis meggátolják, ugyanott tartunk: az eredmény a kialvatlanság. Az egyik ilyen körülmény a horkolás lehet.

A horkolás az alvás közben kiadott zaj, amelyet az orrban vagy a torokban lévő szűkület okoz. Ez az állapot nemcsak annak rossz, aki olyan mellett fekszik, aki ezeket a hangokat hallatja, hanem maga a horkoló is szenved. Valami ugyanis azt kiváltja. Azonban lehet annak mértékét csökkenteni, esetleg teljes mértékben vissza is szorítható.

 

Horkolásgátló tippek

Súlycsökkentés: a túlsúly, az arc és torok körül felgyűlt felesleges zsírszövet növelheti a horkolást. A testsúly csökkentése tehát segíthet a toka csökkentését is, így akár megszüntethető a horkolás.

Alváspozíció változtatása: az alvás pozíciója is befolyásolhatja a horkolást. Háton vagy oldalt fekve növelheti a torok nyálkahártyájának összenyomódását, ami horkolást okozhat.

Káros szokások kiiktatása: Az alkohol és más depresszáns szerek relaxálják az izmokat, akár a torok izmait is, ezért az alkoholfogyasztás növelheti a horkolás kockázatát.

A dohányzás is irritálhatja a torok nyálkahártyáját, ami gyulladást okozhat és horkoláshoz vezethet.

Orrdugulás megszüntetése: az orrdugulás alapjában kellemetlen, amely még a horkoláshoz is hozzájárulhat. Annak megszüntetése a hangok csitítását is eredményezheti.

Allergiakezelés: az orrdugulást sok esetben nem megfázás, egyéb betegség okozza, hanem az allergia. Az allergiás reakciók gyakran orrduguláshoz vezethet és emiatt a horkolás esélyét is megnöveli., valamint horkolást eredményezhet.

Orrnyitó tapasz használata: olyan speciális tapaszról van szó, amely segíthet nyitva tartani az orrjáratot, ami javíthatja a légáramlást és ezáltal csökkentheti a horkolást.

Párnák és matracok cseréje: előfordulhat, hogy nem megfelelő matracon és párnán fekszünk, ezért érdemes olyanra lecserélni, amelyek megfelelő támaszt nyújtanak a nyaknak, fejnek. Az alvás közbeni rossz testtartás is okozhat horkolást.

Alvási apnoé kezelése: a horkolás alvási apnoé is okozhatja, amely orvosi segítséget igényel és akár gépi légzéstámogatás is szükséges éjjel, a pihentető alváshoz. .

Szakszerű orvosi kezelés: ha már mindent módszert kipróbáltunk, de a horkolás nem szűnt meg, akkor is orvost szükséges felkeresni az ok felkutatása és a hatékony kezelés érdekében.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)