A hagyományos magyar ételek alapanyagai közé tartozik a hagyma, a fokhagyma, a burgonya, fűszerek esetében pedig a só és bors mellett gyakran nyúlunk a köménymag után is.
Amiért érdemes köménymagot használni
A köménymag az a növényi összetevő, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
A benne található antioxidánsok segíthetnek a szervezet védekezésében a szabadgyökök ellen, amelyek hozzájárulhatnak a sejtkárosodáshoz és az öregedési folyamatokhoz. Ugyanakkor egyes vegyületeknek gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, így segíthet a gyulladások csökkentésében és az egészséges immunrendszer fenntartásában. Emellett fájdalomcsillapító hatása is lehet, így enyhítheti a fejfájást és más fájdalmat.
Nemcsak íze, hanem emésztést segítő szerként is használjuk. A benne található illóolajok serkenthetik az emésztőnedvek termelődését és csökkenthetik a puffadást. Kutatásokkal már igazolták, hogy a koleszterinszint csökkentésében is szerepe lehet, vagyis fogyasztásával hozzájárulhatunk az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához.
Ahogyan még felhasználhatjuk
Semmi újat nem mondunk azzal, hogy a köménymagot ételízesítésre használjuk, de egészen más formában is az egészségünket és a finom ételeinket szolgálja.
- tea: a köményből készített tea segíthet emésztési problémák esetén (hasi fájdalom, puffadás) esetén,
- olaj: a hidegen sajtolt köménymagolajat étkezésekhez is fel lehet használni, de akár masszázs során is remekül szolgál,
- gyógynövény: a köménymagot a népgyógyászatban a gyulladások, az emésztési problémák és a fájdalom enyhítésére használják,
- fűszerkeverékek része: a különböző fűszerkeverékekből szinte elmaradhatatlan a kömény.