Jump to content

Hagyd a pirulát a dobozában! Gondolkodj másképp a fájdalomról!

2023. 08. 27. 19:00

Akkor érezzük magunkat jól, ha semmilyen fájdalom sem kínoz. Ha mégis megfájdul valamink, akkor talán a leggyorsabb és legáltalánosabb módszerhez folyamodunk: fájdalomcsillapítót veszünk be. Máshogy nem is lehet megszüntetni a fájdalmat?

Természetesen nem lehet elmenni amellett, hogy milyen típusú és milyen intenzitású fájdalomról van szó.

Nagyon sokan kínlódnak fejfájással. Persze annyi változata lehet annak is, de mielőtt még gyógyszert kapkodna be az ember, érdemes átgondolni néhány dolgot. Ettünk, ittunk megfelelően? Lehet, hogy csak ezt próbálja jelezni a szervezetünk. Mielőtt azonnal gyógyszerért nyúlnánk, igyunk még egy pohár vizet.

A stressz, főleg, ha az folyamatos, kikészítheti az embert és fejfájás formájában is megmutatkozhat. Amennyire csak lehetséges, érdemes azt minimalizálni. Ha tudjuk, hogy nehéz időszakot élünk, nagyok a terhelések, akkor olyan tevékenységeket végezzünk, amely a test és a lélek pihenését is szolgálja. A meditáció és a relaxáció segíthet a feszültség csökkentésében.

Mozgassuk meg magunkat. Nem kell nagy fizikai megterhelésre kell gondolni, de a nyújtógyakorlatok vagy a masszázs ellazíthatja az izmokat. Sok esetben azok görcsössége, merevsége is hozzájárul a fejfájás kialakulásához.

Ártani nem árthat, viszont enyhítheti a fájdalmat a hideg-meleg borogatás alkalmazása. Ahol fáj a fej, ott alkalmazzuk.

Talán fejfájás esetén másra sem vágyunk, mint csendre és nyugalomra. Ezért, ha tehetjük, akkor sötét és csendes szobában pihenjünk le.

Bármilyen más fájdalom esetén szükséges a testünk jelzéseire figyelni. Vagyis adjuk meg neki a pihenés lehetőségét. Ha pedig már pihenünk, akkor illóolajjal is rásegíthetünk a hangulat fokozására. Nemcsak kellemes illatot adnak, de csökkentik a fájdalmat és a stresszt is. Ha a fájdalom gyulladás miatt következik be, akkor azt érdemes megszüntetni. Alkalmazható a hideg-meleg terápia ebben az esetben is.

Keressünk megfelelő tréninget, ahol megtanítanak a stressz kezelésére. Sok esetben a stressz okozza a fejfájás mellett más fájdalmát is.

A mozgás is lehet jó gyógyír a fájdalom ellen. Az agyunk olyankor másra koncentrál. Természetesen, ha a lábakban jelentkezik a fájdalom, akkor azt vagy mellőzni, vagy kíméletes változatban érdemes végezni. Ebben az esetben azonban az úszás vagy a fizikoterápia megfelelő fájdalomcsillapítás lehet.

Az alternatív gyógyászatot nem elutasítók akár az akupunktúrát vagy az akupresszúrát is bevethetik.

Krónikus fájdalom esetén mindenképp érdemes orvost felkeresni a probléma hatékony kezelésére. Könnyen lehet segíthet a pszichiáter vagy pszichológus bevonása is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)