Jump to content

Vigyázz a nagy melegben, baj lehet belőle

2023. 07. 19. 19:00

Nehéz időszak köszöntött ránk, már ami a meleget illeti. Az rendben van, hogy nyáron kell melegnek lennie, de az extrém hőség az egészséges szervezetet megviseli, de a gyerekekét, az idősekét, betegekét fokozottan.

Hűvös vagy légkondicionált helyiség, sok folyadék fogyasztása, könnyű ételek, reggelre vagy késő délutánra időzített mozgás vagy feladatok. Ezek azok, amelyekkel hatékonyan védekezni tudunk a napszúrás vagy hőguta ellen.

Apropó. Mi is a különbség a túlzott meleg okozta jelenségek között?

A napszúrás, a hőguta és a hősokk nem egy és ugyanaz az állapot, csak más névvel illetve. Mind olyan állapot, amely a test hőszabályozásának zavarát jelenti. Tény, hogy van hasonlóság közöttük, de mégsem említhetők szinonima szavakként.

A napszúrás során olyan hőterhelést szenved el az ember, amelynek során a test hőszabályozó mechanizmusa nem képes megfelelően működni. Ez akkor következik be, amikor erős napsugárzásnak vagy hőmérsékletnek tesszük ki magunkat. Jellemző tünetei a fejfájás, a szédülés, a hányinger, a gyengeség és a bőr leégése és megemelkedhet a testhőmérséklet.

Habár a napszúrást szokták hőgutaként is emlegetni, valójában ez utóbbi komolyabb állapot. Ez már életveszélyes kategória, ugyanis hőguta esetén a test hőszabályozó mechanizmusai teljesen megbénulnak, a testhőmérséklet pedig veszélyesen magasra emelkedik. Ebben az esetben is tünet a fejfájás, a leégett bőr, a szédülés, zavart beszéd és viselkedés, gyengeség. Ez az állapot már orvosért kiált.

Szokták emlegetni a hősokkot is. Ebben az esetben keringési problémák és súlyos kiszáradás állapota léphet fel. Ilyenkor a szervezet elveszíti az olyan fontos elektrolitokat, amelyek hiánya zavart okoz a keringésben. Ez általában akkor következik be, ha sokat tartózkodunk a napon, sokat izzadunk, de a folyadékpótlás nem elegendő. Az állapot jellemzője lehet a szédülés, a gyengeség, a hideg és verejtékes bőr, alacsony vérnyomás és gyors pulzus. Ebben az esetben sem mellőzheti orvosi ellenőrzés.

Mindhárom állapot veszélyes lehet, de az függ az egyén állapotától és a körülményektől is. Éppen ezért akár a napszúrással is felkereshető orvos. Inkább lássa a beteget szakember, mintsem nagyobb probléma történjen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)