Jump to content

Izzad, csúszik, szorít? Ha a cipő kényelmetlenné válik

2023. 07. 16. 19:00

Egyik évszakról átállni a másikra az némi előkészületet igényel. Ősszel előkerülnek a vastagabb ruhadarabok és tavasszal. Ugyanez van a cipőkkel. Csakhogy ez a lábainknak is nagyobb megterhelést jelent.

Érezted már úgy, hogy hiába évek óta meglévő cipőd van, azt, ha kicsit mellőzöd használni, újabb felvételkor szorít, nyom, feltöri a lábad? Ezzel szembesülsz nyáron és télen is. Most a nyári időszakot éljük, tehát előkerültek a szandik, a papucsok. Csinik, elegánsak, de nem biztos, hogy kényelmesek. Legalábbis elsőre nem. Ha szeretnéd megelőzni, hogy a régen viselt lábbelid feltörje a lábadat, akkor érdemes néhány szempontot figyelembe venni és betartani.

Tudod, hogy mi a lábméreted, de biztos vagy benne? Hozzászoktál, hogy rendre ugyanazt a méretű cipőt vásárlod? Nagy hiba, ugyanis korral ez változik. Ha eddig nem tetted meg, ideje, hogy lemérd a talpméretedet.

Ennek figyelembe vételével válaszd ki a megfelelő méretű cipőt. Azonban még ez sem garancia arra, hogy kényelmes lábbelit válassz. Fontos ugyanis a cipő formája, a lábfej magassága és hogy elég hely legyen a lábujjaknak. Se a túl szoros, se a túl bő cipő nem jó. Éppen ezért érdemes felpróbálni és sétálgatni benne.

Ne spórolj az idővel. Szánj arra néhány percet, hogy ne csak az egyik, hanem mindkét lábadra felvedd a kiszemelt cipőt. Ez azért nagyon fontos, mert a lábaink mérete eltérő.

Ugyan nem minden lábbelihez tudsz és akarsz zoknit viselni, de amelyikhez csak lehet, válassz a lábadra jól illeszkedő zoknit.

Próbáld meggátolni, hogy izzadjon a lábad. Ehhez használj speciális izzadásgátló krémet, spray-t.

Ha alkalomra öltözködsz és a ruhához illő magassarkú cipőbe bújsz, ami nem a legkényelmesebb, akkor vigyél magaddal váltócipőt, ami ugyancsak elegáns, de sokkal kényelmesebb.

Legyél kegyetlen. Hiába kedvelsz egy cipőt, ha az anyaga már elöregedett, kinyúlt, elkopott stb. Szabadulj meg ezektől a daraboktól, mert éppen ez okozhatja, hogy feltöri a lábadat.

Ha mégis megtörtént, hogy hólyag vagy seb keletkezett a lábadon, az fájdalommal jár. Pláne akkor, ha még ennek ellenére vissza kell szuszakolni a lábadat a cipőbe. Amennyire csak lehetséges, kíméld a lábaidat. Próbálj meg leülni és ha még az sem kínos, akkor megszabadulni a cipőtől, ami a fájdalmat okozza. Ha már megszabadultál a cipődtől, akkor próbáld megtisztítani a sebet és szerezz sebtapaszt, ha nálad nincs. Ezután már az lenne az igazi, ha nem kellene visszavenned a cipőt, de ha mégis, akkor igyekezz minél többet pihentetni a lábad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)