Jump to content

Amikor egy dallam nem tágít… Ismered az érzést?

2023. 04. 26. 19:00

Kisgyermekes anyukaként van, hogy úgy ébredek, a napközben elhangzott mondókák vagy gyerekdalok valamelyike megy épp az agyamban található kis zenelejátszón. Ismerős?

Természetesen nemcsak a gyerekdalok ülhetnek bele a füledbe és az agyadba, hanem bármilyen dallam, amelyet a nap folyamán hallottál. Még csak szeretned sem kell az adott zenét ahhoz, hogy végtelenített verzióban duruzsoljon benned. Ez mindenkivel előforduló jelenség, amelyet dallamtapadásnak neveznek.

Úgy a füledbe éghet egy zeneszám, hogy akár egész nap veled marad, de akár még másnap is elkísér. Tovább erősítheted és ezt a folyamatot azzal, hogy hangosan dúdolni vagy énekelni kezded. Ez pedig legalább olyan ragadós, mint az ásítás. Számtalanszor megélhetted már, de azon elgondolkodtál már, hogy miért pont az a zeneszám, az a hangsor maradt meg az elmédben? Akkor nem is elgondolkodtató mindez, ha egy általad nagyon kedvelt előadótól van, ám, ha a zene vagy az előadó még csak nem is a kedvenced, sőt, akár kifejezetten idegesítőnek találod, akkor miért ragaszkodik hozzá az agyad? Azt is hozzá kell tenni, hogy még a kedvelt dallamok is idegesítővé válhatnak, ha abból nagy dózisban kapsz és nem tudsz szabadulni tőlük. Hát még azok, amelyek kifejezetten idegesítőek, de mégis veled vannak?!

Egyes dalok nemcsak a te füledet szédítik meg, hanem másokét, vagyis nagyon sokakét. Az ilyen fülbemászó dallamok esetében ez azt jelenti, hogy olyan a tempója, a szövege, a hangulata, a dallamvezetése, hogy ezek együttesen teszik lehetővé az emberekben a dallamtapadást.

Egy zeneszám úgy kúszhat be a szürkeállományodba, hogy azt leginkább maga a dal hallása indítja el. Ha ehhez jó érzést, hangulatot tudsz társítani, álmodozhatsz közben, sokkal nagyobb az esélye, hogy veled marad. Ám stresszes, feszült helyzetben is, a legváratlanabbul törhet be a gondolataidba egy dal.

Aki hajlamosabb a stresszre, szorongó, kényszeres dolgai vannak, annál nagyobb annak is az esélye, hogy a dallamtapadás sűrűbben jelentkezik.

Hiába próbálsz meg nem arra a dallamra gondolni, nem tudsz ellene küzdeni. makacsul kiáll melletted, nem tántorít. Jó példa erre, hogy a kislányunk nagyon szeret egy dalt és azt már annyiszor hallottuk, hogy felnőttek társaságában a férjem elkezdte énekelni. Mindenki nevetett a környezetében és kérdezték, hogy mi is ez a dal. Az internet segítségével megmutatta a dalt és ezután már a csapat minden tagja ezzel a dallal a fejében tért haza a családjához. Ki tudja, hogy ők még kire ragasztották át a dalt?!

Ha már idegesítően nem távozik tőled egy megunt dallam, akkor a küzdelem helyett válaszd azt a megoldást, hogy egészen más műfajú zenéket hallgatsz. Hátha üde frissességet ad az agyadnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)