Jump to content

Évente akár 50 ezer forintot is megspórolhatunk az ételpazarlás csökkentésével (x)

2023. 04. 24. 09:00

Tudtad, hogy az élelmiszerpazarlás is hozzájárul a klímaváltozáshoz? A nem tudatos vásárlói döntések miatt fejenként évente körülbelül 65 kilogramm ételt dobunk a kukába, pedig egy kis odafigyeléssel rengeteg pénzt és energiát megspórolhatnánk – nem mellesleg pedig még a bolygónknak is jót tennénk! A Nestlé és a SPAR Tervezz okosan! kiadványa hasznos, pénztárcabarát tippeket ad az élelmiszerek helyes tárolására, az eltarthatósági idő megnövelésére, a környezeti szempontokat figyelembe vevő vásárlásra, vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés helyes módjára.

Évente összesen mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon, és egy négyfős család ennyi idő alatt körülbelül 50 ezer forint értékű feleslegesen megvásárolt élelmiszert dob ki.[1]  A pazarló hozzáállás megnehezíti az éhezés elleni küzdelmet, valamint legalább 10 százalékkal fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását,[2] pedig ez egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető lenne. 

A fenntartható étrendhez és az élelmiszer-pazarlás megelőzéséhez nyújt segítséget a Nestlé Hungária és a SPAR Magyarország közös kiadványa. A Tervezz okosan! című kisokos konkrét, hasznos tippeket ad többek között az élelmiszerek helyes tárolására, az eltarthatósági idő megnövelésére, vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés helyes módjára. A kiadványnak köszönhetően megtudhatjuk, hogy melyek az aktuális idényzöldségek és -gyümölcsök, mit mutatnak a csomagoláson található jelölések, milyen hosszan fogyaszthatók az egyes termékek a minőségmegőrzési idő lejárta után, továbbá melyek az újrahasznosítható műanyagtípusok. Ezáltal tudatosabbá válhatunk fogyasztói döntéseinkben, megtapasztalva azt, hogy a környezetvédelem által pénzt és energiát is megspórolhatunk, továbbá támogathatjuk a hazai agrárágazatban tevékenykedő kistermelőket.

A kisokosra alapozva a két vállalat idén is meghirdeti országos, általános iskolásoknak szóló játékos kihívását, amely ezúttal – a kiadvány után – Tervezz okosan! névre hallgat: a jelentkező osztályok hasznos segédeszközöket kaphatnak a környezettudatos attitűd elsajátításához, ráadásul értékes nyereményekért versenyezhetnek.

A kampány részeként a későbbiekben a kiadvány nyomtatott formában is elérhető lesz a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban, valamint online és nyomtatott médiumokban is találkozhatunk vele. A cél, hogy minden társadalmi réteget és minden korosztályt a tudatosabb vásárlói döntések elsajátítására ösztönözzenek. Ez pedig közös érdekünk: amellett, hogy a környezetet védjük az élelmiszer-pazarlás visszaszorításával, a felesleges kiadásokat is elkerülhetjük.

A Tervezz okosan! kiadvány a www.nestle.hu/tervezzokosan és a www.sparafenntarthatojovoert.hu/tervezzokosan weboldalakon érhető el, valamint a későbbiekben nyomtatott formában is hozzáférhetővé válik a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban. 

[1]  https://maradeknelkul.hu/

[2]  https://www.elelmiszerbank.hu/hu/hirek/hireink/4_millio_kilo_elelmiszert_mentettunk_2022_elso_feleben.html

A borítókép forrása: Pexels

(Forrás: Szerkesztőség)