Jump to content

Nem déja vu - avagy magyar helyszínek külföldi filmekben

2023. 03. 28. 19:00

Előfordult már veled az, hogy egy filmet nézve olyan érzésed támad, mintha az adott helyszínen már te is jártál volna?

Mindez lehet az agy szüleménye is, azonban elképzelhető, hogy egy-egy jelenet, képkocka erejéig valóban olyan helyszínt láthatunk, amelyet hazánkban forgattak. Összegyűjtöttünk néhány olyan alkotást, amelyben a fővárosunk vagy más település szolgált helyszínül.

 

Bruce Willis karaktere sok filmből ismerős lehet, de a Die Hard akciófilm sorozatát sokan ismerik. A Drágán add az életedben Budapesten és több vidéki városban is forgattak. A film egyik meghatározó jelenetét a Hungaroringen rögzítették.

 

A Mentőexpedícióban például Matt Damon küzd a marsi elemekkel, amelyhez a Bálna külső és belső terét vették igénybe a forgatáskor:

 

A kém című filmben Melissa McCarthy és Jason Statham hagy az emlékeinkben nyomokat, de a környezet többször is ismerős lehet. Pontosan azért, mert könnyen lehet, hogy felismerjük a Bazilika épületét, feltűnik a Parlament és a Hősök tere is, valamint a Budavári Palotát is megpillanthatjuk. Magyarországnál maradva, a Balatonnál zajlik a helikopteres jelenet:

 

Az Én, a kém című filmben Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével látható néhány budapesti helyszín:

A Vörös verébben olyan budapesti helyszínek is feltűnnek, mint a Parlament épülete, vagy az Operáé, de látszik a szabadságszobor is:

 

Békés vármegyei lévén különösen sokat jelentett számomra, hogy a Netflix gyártású Shadow & Bone című sorozatban néhány percen keresztül feltűnik a szintén megyénkben található Póstelek és annak misztikus romkastélya (2:00 perctől látható):

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)