Jump to content

Beigazolódni látszik a tudósok félelme – rekordalacsony az Antarktisz jege

2023. 02. 23. 16:53

Az Antarktisz körüli tengeri jég területe rekordalacsony szintre süllyedt, a tudósok szerint ennyire szélsőséges helyzetre még nem volt példa. A jég kiterjedése várhatóan még tovább csökken, mielőtt az idei nyári olvadási szezon véget ér.

Az antarktiszi tengeri jég jelentős csökkenése az elmúlt hat évben azt jelzi, hogy az óceánban jelenleg tapasztalható rekordmennyiségű hő és az időjárási mintákban bekövetkezett változások azt jelenthetik, hogy az éghajlati válság megmutatkozik a megfigyelésekben.

Az éghajlati modellek már 2014-ben azt sugallták, hogy a kontinensen fekvő óriási nyugat-antarktiszi jégtakaró a globális felmelegedés miatt összeomlásra van ítélve.

A tengeri jég egyre nagyobb mértékű csökkenése olyan hullámoknak teszi ki a jégtáblákat és gleccsereiket, amelyek felgyorsítják szétesésüket és olvadásukat.

„Még soha nem láttam itt ilyen szélsőséges, jégmentes helyzetet” – mondta Karsten Gohl, a németországi Alfred Wegener Intézet Helmholtz Sark- és Tengerkutató Központjának munkatársa. „A tengeri jég gyors csökkenése az elmúlt hat évben igen figyelemre méltó, mivel a jégtakaró az azt megelőző 35 évben alig változott” – tette hozzá.

Az amerikai jégadatközpont tudósai szintén azt mondták, hogy új rekordalacsony értéket mértek. Elmondásuk szerint

az antarktiszi tengeri jég kiterjedése február 13-án 1,91 millió négyzetkilométerre csökkent, ami a korábbi, 2022. február 25-én felállított rekord alatt van.

A tengeri jég az antarktiszi nyár folyamán elolvad, majd az ősz beköszöntével ismét növekedni kezd.

A német tudósok szerint az intenzív olvadás az Antarktiszi-félszigettől nyugatra és keletre szokatlanul magas léghőmérsékletnek tudható be, amely mintegy 1,5 Celsius-fokkal haladta meg a hosszú távú átlagot. Emellett erős nyugati szelek voltak, amelyek fokozzák a tengeri jég visszahúzódását.

(Forrás: marmalade.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)