Jump to content

Tartsd magad szárazon egy hónapig!

2023. 01. 10. 19:00

Az alkohol öl, butít, az egészséget károsítja, ha nem vagyunk képesek afelett uralkodni, máskülönben a jó hangulathoz is hozzájárulhat és ünnepekkor szinte kötelező fogyasztani. A kulcs a mértékletességben van.

Nemcsak a sok és sokféle étel viselhette meg az emésztőrendszerünket a mögöttünk álló ünnepi hetekben. A családi étkezések, a kimondottan alkalomhoz illő finomságokból jócskán belakmározhattunk és így az alkohol is jobban csúszott. A szilveszteri buli kihagyhatatlan eleme a pezsgő és más szeszes italok voltak, majd belecsöppentünk a 2023-as évbe. Az év első hónapja mindig nehezebben teli. A karácsonyi jövés-menés lecsendesült, a január jóval csendesebb időszakot hozott. Visszaállt az életünk a rendes kerékvágásba, de a januárt másképp is lehet tekinteni: száraznak.

A száraz kifejezés arra utal, hogy az ünnepi alkalmakkor elfogyasztott alkohol után a január legyen alkoholmentes. Természetesen más hónapokban ugyanúgy meg lehet azt tenni, hogy egyáltalán nem iszunk szeszt. Akár újévi fogadalomként is megteszi.

Könnyű a száraz januárt betartani annak, aki alapjáraton egyáltalán nem fogyaszt alkoholt, ám van, aki nem csokoládéval, más édességgel jutalmazza magát nap végé vagy egyéb eseményekkor, hanem alkohollal.

Ha elhatározod, hogy nemcsak az ételek terén figyelsz oda az egészségedre, hanem az alkoholfogyasztást is csökkented, akkor tarts száraz hónapot. Mielőtt belekezdenél a kihívásba válaszolj magadnak arra a kérdésre, hogy miért is iszol szeszes italt? Elbódít? Örömet nyújt? Pótcselekvés? Jó együtt inni valakivel?

Aztán azt a kérdést is tedd fel magadnak, hogy miért vágsz bele az alkoholmentes kihívásba?

Az igazság az, hogy a legtöbb alkohol nem annyira ízletes, hogy amiatt kezdik el fogyasztani az emberek. Sokkal inkább arra az állapotra vágynak, amelyet a szesznek köszönhetnek: ellazít, amíg isznak nem gondolnak a bajaikra vagy éppen azt próbálják felejteni.

Mit várhatsz a száraz januártól (februártól, márciustól stb.)? Az egy havi megvonás során rádöbbenhetsz arra, hogy a szeszes ital nélkül is működik az életed. Sőt, attól függetlenül is tudsz boldog lenni, nevetni, mint ahogy el tudsz gondolkodni az életeden vagy azon, hogy hogyan tovább.

Minél nagyobb fokú a függőség, annál nehezebb betartani egy ilyen kihívást. Ha napi szinten fogyaszt valaki alkoholt, majd hirtelen semmit, azt megérzi a szervezet és olyan formában jelentkezik, mint fejfájás, lehangoltság, szorongás, ingerlékenység, dühöngés. Vagyis az elvonás tüneteit produkálja. Ezen a ponton kell nagyon észnél lenni, hogy a sóvárgás ne legyen úrrá az emberen és ne nyúljon a pohár után. Helyette keresni kell valami egészséges pótcselekvést: sport, hobbi. Nem árt, ha segítő és támogató személyek is motiválnak abban, hogy ne hagyd abba a száraz hónap kihívását.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)