Jump to content

Ami nélkül nem volt lefekvés…

2022. 11. 04. 19:00

A gyerekek akkor érzik biztonságban magukat, ha szerető családja körében lehetnek. Egy másik fontos és biztonságot nyújtó a napirend.

Nem véletlenül tartják fontosnak a napirend betartását. A kicsi gyerekek egészséges értelmi, fizikai és érzelmi fejlődéséhez a legszükségesebb a szerető családi közeg, de a napirend kiszámíthatóságot és ezáltal biztonságot teremt. Ez pedig nemcsak a gyerkőcnek jó, hanem mindenki másnak is. Ha a csemete jókedvű, akkor nagyobb az esély arra is, hogy a környezete is az maradjon.

Gyermekkoromban az egyik napirendi pont az esti mese volt. Az a mese, amelyik előtt a TV Maci az esti lefekvéshez készülődött: fogat mosott, zuhanyzott stb. Ráadásul a TV Maci jellegzetes feltűnése után még vért ránk az a varázs, hogy vajon milyen mese fog következni: Frakk, a Nagy ho-ho-horgász vagy Kukori és Kotkoda? A maci azonban állandó volt és nem múlhatott el este nélküle. Azaz biztonságot adott, a napirendbe beillesztett program volt. A mai napig kellemes felidézni a TV Maci alakját, zenéjét.

Tudtad, hogy ez a maci 1963. húsvét hétfőjén mutatta meg magát a televízióban? Születésnapjaként mégsem ezt a napot tartják, hanem alkotójáét. Bálint Ágnes ugyanis október 23-án született, sőt a TV Maci forgatókönyvét is ő írta. Maga a maci Lengyel Zsolt terve alapján született meg és kivitelezője Köber Tibor volt. Egészen 1981-ig a régi TV Maci köszöntötte estéről estére a gyerekeket, majd szükség volt a modernizációra, amelynek köszönhetően nemcsak a mackó, de a környezet is megújult. Ezt az újulást Koch Aurél és Tóth A. Pál vitte véghez. 1983-ban újabb változás állt be a maci esetében, amelyet már Foky Ottónak és a Pannónia Filmstúdiónak köszönhetünk. 2012-ben ismét a megújulás várt a medvére és már modern eszközök, technika is megjelent a környezetében.

A 70-80-as években tehát ez adott nekünk biztonságot és hozzájárult a napi rutin megteremtéséhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)