Jump to content

Még az öregedés sem egyformán zajlik nők és férfiak esetében

2022. 10. 18. 19:00

Az idő kegyetlenül telik. Habár gyerekként úgy érezzük, hogy az iskolában töltött idő csak cammog, később mégis egyetértünk azzal, hogy úgy illannak el az évek, mint egy perc.

Az idő múlását sok mindenen észrevehetjük. A megjelent ráncok, ősz hajszálak árulkodó jelek, de a gyerekek születése ezt mind mintha felgyorsítaná. Ezért szükséges tartalommal, minőségi tartalommal feltölteni ezeket az éveket, mert az élmény örökre bennünk marad.

Sosem felejtem el, ez amolyan anekdota a családban, mert apukám mindenhol és minden hölgynek elsütötte azt, hogy „a nők öregednek, a férfiak csak őszülnek”. Ez arra a volt válasza minden hölgy ismerősének, akik a múló időre panaszkodtak.

Az öregedés természetes folyamat, de még örülni is kell neki, hiszen mindez azt jelenti, hogy élünk, azaz nem haltunk meg fiatalon. Azonban az észrevehető, hogy van, akin jóval korábban jelentkeznek az öregkorra emlékeztető jegyeket: kopaszodás, ráncok, ősz hajszál, egyre több betegség. Ennek hátterében olyan befolyásoló tényezők lehetnek, mint a genetika, a hajlam, a környezeti tényezők, az egyéni életmód stb.

Egy tanulmányban azonban másra is rámutattak. A férfiak esetében az öregedés fokozottan megmutatkozhat az ötvenes éveikre. Ekkor már négy biológiai évvel is idősebbnek tűnhetnek. Ezt vizsgálták olyan ikerpárok között is, akik nem egyneműek. Köztük voltak fiatalabb és idősebb ikerpárok is. Mindegyik csoportba tartozó testvérpár esetében azt találták, hogy a férfiak idősebbek voltak biológiai értelemben lány testvérüknél. Azért különös ez, mert a génállomány fele is azonos, de még az a környezet is, ahol felnőttek. A magyarázat erre az, hogy a nők esetében nagyobb mennyiségű női nemi hormon, az ösztrogén annyival magasabb mennyiségű az esetükben, hogy az még az egészség megőrzésében is szerepet játszik. A férfiak testében azonban több van tesztoszteronból, amely pedig az öregedést lassítja.

Mindez nem azt jelenti, hogy a nők nem öregszenek, de egészen más ütemben történik, mint az erősebb nemnél. Sőt, a szarkalában hölgyek esetében hamarabb jelentkezhetnek, mégpedig annak köszönhetően, hogy eltér a nők és a férfiak bőre, méghozzá az erősebb nemhez tartozóknak vastagabb, ezért a ráncok is nehezebben mutatkoznak meg. Azonban, ha ezek az alattomos vonalak megjelennek a férfiak bőrén, akkor sokkal mélyebben hasítják a bőrt, mint a nők esetében.

A stressz olyan faktor az életünkben, amely szinte elkerülhetetlen. Mivel a nők esetében lezajló hormonális változások miatt hajlamosabbak a depresszióra, amely ugyancsak az öregedést segítő tényezők.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)