Jump to content

Hiába profi készítette, mégsem tetszem magamnak

2022. 07. 06. 19:00

Felnőttként már nem vágyok értékes tárgyi ajándékokra. Születésnapomra egy fotózást kértem, hogy a családunk együtt lehessen és ezt meg is örökítse egy profi. A végeredményt látva…

Egy barátnőm telefonja dugig van megörökített pillanatokkal, mert szereti azokat visszanézni és újra, meg újra átélni a pillanatokat. A nosztalgiázás nem rossz. Azonban, amikor nem csak ő fotózik, hanem a kép szereplőjévé válik, akkor már közel sem olyan kedvvel nézi meg a fotókat. Egyszerűen nem szereti.

Most, hogy a születésnapom után megkaptuk a szuper családi képeket, nagy elánnal vetettük magunkat azok nézegetésébe. Az csak egy dolog, hogy a magamról készült fotókat nem találtam jónak (és ez enyhe kifejezés), de a 12 éves lányom egyenesen fújolt, amikor meglátta a róla készülteket.

Míg a fotókon minden családtagot olyannak láttam, mint amilyenek az életben is, addig magamat nem olyannak láttam, mint ami a tükörből néz rám. Elgondolkodtam azon, hogy vajon ez miért van?

Az az érdekes, hogy amikor a fotózásra készültünk, akkor teljesen rendben voltam. Legalábbis így indultam neki, mégis a képek láttan csalódtam. Nem a fotós szakemberben. Magamban. Nem tetszett a látvány, de persze ezen nem túl sokat rágódtam. Ez vagyok én, így, ahogy vagyok. Akinek nem tetszik, az nem néz rá elvén működve inkább a családom tagjaira koncentráltam.

Hogy lehetséges az, hogy hiába érezzük elégedettnek magunkat a külsőnkkel, ugyanaz a megjelenés fotóról visszanézve már közel sem azt adta, amit a tükör mutatott.

Gondoljunk csak bele abba, hogy a tükör sem a valónkat mutatja, hanem annak tükörképét. Mivel mindig csak ezt látjuk, így ez az ábrázat válik számunkra a megszokottá. Vagyis, ha elégedettek vagyunk azzal, ami a tükörből visszanéz, az pusztán a tükörképünk. Ha pedig meglátjuk a rólunk készült fotót, az másnak, nagyon másnak tűnik. Olyan furcsa. Számos hibát fel tudunk ilyenkor sorolni, ami nem tetszik magunkon egy képen. És akkor még nem is beszéltünk azokról a kicsi vagy akár jelentősebb torzításokról, amelyekért a lencsék a felelősek. Az sem mindegy, hogy az elkapott pillanat számunkra előnyös vagy sem. A filter sem megoldás arra, hogy tetszetősebb képeket produkáljunk, hiszen annak nem sok köze van a valósághoz. A vaku fénye nemcsak megvilágít, de árnyékokat vethet az arcra és idősebbnek tűnhetünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)