Jump to content

Csinálj szörpöt!

2022. 05. 24. 19:00

A magyar ember minden gyümölcsből (is) képes pálinkát készíteni. Ha pálinkát lehet, akkor szörpöt is.

A gyümölcsszörpök megédesítik az életünket, de ha az egészség jegyében kívánunk eljárni, akkor inkább a gyógynövényekre voksolunk. A bodza már virágzik és átható illata tudatja, hogy ideje begyűjteni és szörpöt készíteni belőle. A bodza tehát általános szörpkészítés terén, de másban is megtalálhatjuk a lehetőséget.

A gyógynövényekből készített szörpöket készíthetjük cukorral, de az egészségtudat érdekében ahelyett használható a már bevált cukorhelyettesítő, édesítő is.

Csalán

A kertünkben óvjuk magunkat ettől a csípős növénytől és igyekszünk irtani is, de teaként, általánosan használhat. Jól ismert gyulladáscsökkentő hatásáról. Szörpként viszont kevesen alkalmazzák. Három liter vízhez adj a növényből legalább három marokkal, adj hozzá 2 kilo cukrot (ahelyett persze lehet édesítő) és legalább három citromot.

 

Borsmenta

Átható mentaillattal és a gyomrot, emésztést segítő hatásával segít a borsmenta. Nem csak teaként, de szörpként is kiváló, főleg a tikkasztó meleg napokon. A menta leveléből szükséged lesz öt dekányira, amelyet rakd két liter vízbe. Adj hozzá egy kiló cukrot (vagy édesítőt), öt deka citromsavat és egy-egy citromot és lime-ot.

Citromfű

A kellemes illatú citromfű gyomorvédő frissítő, az alvási nehézséggel küzdők természetes altatója is. Ezt a gyógynövényt teaként és szörpként is elkészíthetjük. Ha az utóbbi mellett voksolsz, akkor két marék citromfű levélhez két liter vizet adj. Hozzá kell meg öt dkg citromsav, két citrom és két kilogramm cukor. A cukrot helyettesítheted az általad használt édesítővel, de akár mézzel is.

 

Rozmaring

A szívet, a vérellátást felpezsdítő rozmaring úgy készíthető el szörpként, hogy két maréknyi növényt kell három liter vízhez tenni és cukorból két kilogrammnyi. Természetesen a megfelelő cukorhelyettesítő is alkalmazható. Hozzá tegyél három citromot felkarikázva. Néhány nap ázás után, leszűrve fogyasztható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)