Jump to content

Idegesít a csuklás? Állítsd el!

2022. 05. 08. 19:00

Egyes kellemetlen szokásainkkal csak akkor szembesülünk, amikor arra mások hívják fel a figyelmünket. Általában fel lehet azokat számolni.

Van azonban olyan jelenség, amely váratlanul és a semmiből tűnik fel. Idegesítő és kellemetlen, ez a csuklás.

Habár nem okoz fájdalmat a csuklás, mégis olyan kellemetlenség, amely mindenkit szokott gyötörni. A rekeszizom görcsös összerándulását gyors belégzés követi és ez hangkiadással is jár. Több minden kiválthatja, így ezek közé sorolhatjuk a nevetést, de a stresszt is, ugyanakkor a gyomor és a belek izgatása, az alkoholfogyasztás is hatással lehet a rekeszizom görcsére.

Amilyen könnyen jön, olyan nehéz megszüntetni. Vagy kivárjuk, amíg magától elmúlik, vagy kísérletet teszünk annak beszüntetésére.

#1 Lélegzet visszafojtása

Talán a legáltalánosabban alkalmazott megoldás, amely egyben a legősibb is lehet arra nézve, hogy ezt a kellemetlenséget megszüntessük. A levegő bent tartásával ugyanis a rekeszizom megnyúlik és ellazul, így jó eséllyel a csuklás is abbamaradhat.

#2 Víz ivása

Ismét egy gyakori próbálkozás a csuklás megszüntetésére. A továbbfejlesztett változatok szerint hét kicsi kortyra van szükség. Mások arra esküsznek, hogy ivás közben az orrukat is befogják.

#3 Méz a nyelv alá

Kevésbé ismert megoldást kínálhat egy kanál méz. A nyelv alá helyezve a méz ingerli a bolygóideget és ellazítja a rekeszizmot, aminek köszönhetően remélhetőleg megszűnik a csuklás.

 

#4 A nyelv visszarántása

A nyelv gyors visszarántásával ugyancsak a bolygóidegre hatunk. Azt sugalljuk a gyomornak, hogy gyorsabb emésztésre van szükségünk, ezért a rekeszizom munkába kezd és leállíthatja a csuklást.

#5 Fülcimpa nyomkodása

A fülcimpa nemcsak akupunktúrás pont, hanem a bolygóidegre olyan hatással lehetünk, amellyel ellazíthatjuk a rekeszizmot és ezáltal állíthatjuk le a csuklást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)