Jump to content

Kincs, ami nincs – vagyis szervek, amelyek nélkül élhetünk

2022. 04. 20. 19:00

A testünk minden egyes részét óvni kívánjuk, de egy baleset, betegség megfoszthat némelyiktől és mégis életben maradunk. Igen, vannak olyan szerveink, amelyek nélkül is létezni tudunk.

„Csak egészség legyen!” Akiknek valamilyen komolyabb egészségügyi problémával kell megküzdeniük, vagy átvészeltek már egy nehéz időszakot, tényleg sokkal jobban értékelik az egészséget, mint azok, akik jelenleg semmilyen problémával nem küzdenek és azt hiszik, hogy ez mindig is így marad. Igen, az egészség nagyon fontos, és ennek fenntartása függ genetikánktól, életvitelünktől, környezetünktől is. Az emberi test nagyon jól megalkotott és aprólékosan összehangolt „szerkezet”. Elég egy valaminek máshogy működnie, nem működnie és az egyensúly felbomolhat. Ilyenkor üti fel a fejét a betegség.

Fontos tehát szervezetünk egészségének védelme, ám nem minden szervünk annyira létfontosságú, hogy anélkül élni nem tudnánk.

Gondoltad volna, hogy van ilyen? Hiszen éppen az előbb írtuk azt, hogy olyan jól összerakott szerkezetek vagyunk, hogy minden mindennel összefügg. Ezek szerint mégsem.

 

Ezek nélkül teljes értékű lehet az élet

Ha nélkülözhető szervekre gondolunk, akkor talán az első, ami eszünkbe jut, az az epehólyag. Sokan küzdenek az epekő okozta tünetekkel és ha annak eltávolítására kerül sor, akkor gyakran a hólyagot is kiveszik. Tádáááám! És nem halunk meg. Pedig az epehólyagnak nagy szerepe van az emésztésben, de hiányában is működünk, viszont jobban oda kell figyelni azután az étkezésre.

No, és a mandula. Akár már gyermekkorunkban megszabadíthatnak az orr- és-vagy garatmandulától, amelyeknek a kórokozókkal való küzdelemben van szerepük. Ha ezeket kiiktatják, mégis ugyanúgy élünk tovább. Sőt, ha a mandula válik a fertőzések gócpontjává, akkor bizony többet árt, mint használ.

Több esetben hallhattad azt is, hogy olyan komoly balesetet szenvedett valaki, hogy el kellett távolítani a lépét. Ennek a szervnek az a szerepe, hogy átszűrje a vérsejteket és magában tartsa a nem odavaló elemeket. A lép tehát a test immunitásában segédkezik, de ennek hiányában ugyanúgy életképesek maradunk.

A vakbél perforálása akár halálos kimenetelű is lehet. Ha begyullad ez a szerep nélküli szerv, akkor nemcsak hatalmas fájdalmat okozhat, de tényleg életveszélyes állapotba is sodorhat, ezért el szokták távolítani.

Páros szerv a vese, így, ha az egyik nem működik valami miatt, annak kivétele után egy vese is ellátja a funkcióját és az életben tartja gazdáját. Baleset, betegség következtében is eltávolításra kerülhet ez a szerv. Ha az egy működő vese sem dolgozik 100%-san, akkor segítségre szorul a testünk, méghozzá dialízissel segítenek megszabadulni a felgyülemlett méreganyagtól. Ugyanis a vesének éppen ez lenne a feladata.

A gyomorba küldjük le a táplálékot. Ez az „emésztőtartályunk”, amelyben a gyomorsavval keveredve kezdődik meg a tápanyagok felhasználása, emésztése, majd a salakanyag továbbítása. Ki gondolná, hogy akár ez a szerv is nélkülözhető?! Márpedig előfordulhat, hogy valami miatt szükséges kioperálni a gyomrot és ilyen esetben a nyelőcsövet közvetlenül a vékonybélhez csatlakoztatják. Azaz egy traktus kimarad. Életben maradunk gyomor nélkül, de mégsem marad teljesen ugyanaz, mert például a B12-vitamin a gyomorban szívódik fel legtökéletesebben. Sokkal alaposabb előemésztésre, azaz rágásra van szükség, hogy minél könnyebb dolga legyen a beleknek.

A szaporodáshoz szükséges szervek – férfiak esetében a herék, nők esetében petefészkek – nélkül is ugyanúgy élhetünk, csak a reprodukció nem valósul meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)