Jump to content

Csökkenti a fájdalmat a terápiás kutyák jelenléte

2022. 03. 16. 15:19

Egy új kutatás szerint azok a sürgősségi betegek, akik legalább 10 percet töltöttek egy terápiás kutyával, kevesebb fájdalomról számoltak be a későbbi vizsgálatok során.

Egy 2022-es tanulmány szerint a terápiás kutyák enyhíteni tudják a sürgősségi osztályon lábadozó betegek szenvedését.

A kutatók megállapították, hogy már egészen kevés, állattal eltöltött idő is pozitív hatással lehet az emberekre, mivel csökkenti a fájdalmat, a szorongást és a depressziót – derül ki a PLOS One című folyóiratban szerdán közzétett tanulmányból.

A felmérésben több mint 200 sürgősségi beteg adatait gyűjtötték össze a kanadai Saskatchewanban található The Royal University Hospital sürgősségi osztályán, amelyet a tanulmány szerint „a régóta működő terápiás kutyaprogramja” miatt választottak erre a célra.

A kutatás során a betegeket – akik várakoztak az osztályon – megkérték, hogy rangsorolják fájdalmukat 1-től 10-es skálán. Ezután a betegeket két csoportra osztották: a kontrollcsoportra, amelyet nem fogadtak terápiás kutyák, és a kezelt csoportra, amely 10 percet tölthetett az ebekkel.

Az a csoport, amelyben a betegek kutyákkal találkozhattak, lényegesen kevesebb fájdalomról számolt be a felmérés után.

„A sürgősségi osztályokon történő terápiás, kutyákkal való együttlét hatásairól alkotott jelenlegi ismereteink meglehetősen korlátozottak. Ezért különösen fontos, hogy ezen a területen további kutatásokat végezzünk” – nyilatkozta az egyik kutató.

Colleen Dell a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy egyes kutatások szerint a háziállatok különböző módokon fontos részét képezik egészségünknek.

„Motiválnak, felébresztenek minket, és adott esetben a fájdalomszintünket is csökkenthetik” Dell hozzátette: reméli a tanulmány eredményei arra ösztönzik az embereket, hogy ne azt kérdezgessék, hogy a terápiás kutyák hasznosak-e, hanem inkább azt, hogy hogyan lehetne őket jobban beépíteni az egészségügyi rendszerünkbe.

(Forrás: marmalade.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)