Jump to content

Maszk nélkül nyílt kártyákkal élünk tovább

2022. 03. 06. 19:00

Amikor a koronavírus megjelent az életünkben, úgy vált napi használati eszközzé a maszk, amely jó sokáig velünk is maradt.

Két éve, hogy saját és mások egészségének védelme érdekében kötelezővé tették az orrot és szájat is eltakaró maszk viselését. Háborogtunk, utálkoztunk, de a szabály az szabály és szép óvatosan már úgy nyúltunk ezért a kiegészítőért, mint otthonról való távozásunkkor a kulcsért. Úgy tűnik, hogy elbúcsúzhatunk a maszk. Nem merjük teljesen nyíltan kijelenteni azt, hogy mindez végérvényesen így van, de bizakodunk abban.

Bizonyára leszek olyanok, akik a maszkviselést vissza fogják sírni. Kötelező kiegészítőként mindig gondoskodnunk kellett arról, hogy legyen nálunk egy darab, mert csakis maszkban intézhettük dolgainkat, vásárolhattunk stb. Sőt olyanok is akadtak, akik egészen megkedvelték a maszk viselését, mert annak több előnyét látták.

Az elsődleges szempont természetesen a kórokozók kiszűrése, hiszen éppen ezzel a céllal tervezték meg ezeket a darabokat. Azonban jól jöhetett az a tulajdonsága is, hogy az arc javát eltakaró anyag nem engedte láttatni az arc mimikáit, így az érzelmek is rejtve tudtak maradni. Mivel mindezt megakadályozta a maszk, így kénytelenek voltunk magunkat beleképzelni mások helyébe és ez az agyunk egészen más részeit mozgósította. Ez pedig olyan újdonság lehetett sokak számára, amelyet azelőtt talán sosem gyakoroltak. Aki nem tud uralkodni az érzelmein, és mindez az arcán is azonnal kifejeződik, a maszkos időszakban sokkal titokzatosabbá válhatott.

Bármikor kerülhetünk kínos helyzetbe, amelyről az arcunk is árulkodhat grimasz formájában. A maszk viselésekor azonban kevésbé volt árulkodó arckifejezésünk, hiszen abból keveset láttathattunk. Nem kellett magyarázkodni a mások által félreértett grimaszunkról sem, mert abból semmi nem látszott. Egy kicsiny anyagdarab az arcra illesztve sok szorongónak biztonságérzetet adott. Mintha mindent takaró álarcot vont volna arca elé és nem szolgáltatta ki kártyalapjait mások elé.

A maszk használatának esztétikai előnyeit is ki lehetett használni. Ha ugyanis nem volt idő vagy kedv a tökéletes smink elkészítésére, akkor sem estünk kétségbe, hiszen velünk volt a sokat takaró maszk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)