Jump to content

Zöldség- és gyümölcsmentesen? Nagy kár!

2022. 02. 10. 19:00

Az egészségtudat nemcsak a test edzésével valósul meg. Nélkülözhetetlen mellé a megfelelő táplálkozás. A kettő együtt jelenti az egészséges testet és lelket.

Mit is jelent az egészséges táplálkozás? A zöldség és a gyümölcs fogyasztása mindenképp az, hiszen a vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek segítik az emésztést. Nos, ez mind ismert és legtöbben igyekeznek mindezt rendszeresen beiktatni napjaikba. Mi történik, ha az egészséget máshogy képzelik el és ebbe a zöldség-gyümölcs párost egyáltalán nem vélik beleillőnek?

A gyümölcsök és zöldségek rosttartalma olyan magas, hogy azt az emésztésünk is megérzi. Ebből kifolyólag pedig azt is, ha nem fogyasztunk ezekből az alapanyagokból. A rostok nemcsak az anyagcserét segítik, hanem egyensúlyban tartják a vércukorszintet és az étvágyat is. Segítségükkel könnyebben megszabadulhatunk a méreganyagoktól. Ezek az élelmiszerek ráadásul nyersen is fogyaszthatók, de sokféle étel alapanyagaként is felhasználhatók, így az étkezés sokkal színesebbé – az egészséges mellett – válhat.

Mi történik, ha nincs az étrendben?

Az biztos, hogy az emésztésünk megsínyli mindezt, de emellett megjelenhet az, amit a leginkább szeretnénk elkerülni: az elhízás. A zöldségek és gyümölcsök mellőzésével nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy túlegyük magunkat, ráadásul nem is feltétlenül egészséges ételekkel. Mindez persze kedvez az elhízásnak, a vér cukorszintje is rakoncátlankodhat, akárcsak a szív. Ha mindez nem elég, még állandó kimerültséggel, fáradtsággal is szemsülhetünk.

A bőrt sem kíméli a zöldségektől és gyümölcsöktől mentes étrend. Mivel értékes vitaminokat tartalmaznak ezek az alapanyagok, úgymint A-, C-vitamin, amelyek a bőr szépségét és egészségét is támogatják, úgy mindezek hiánya a bőr száradását eredményezik.

A gyümölcsökben, zöldségekben található vitaminok az immunrendszer hatékonyságát is támogatják. Ez azt is jelenti, hogy a testünk sokkal hatékonyabban védekezik minden kórokozóval szemben, ha természetes úton jut hozzá vitaminokhoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)