Jump to content

Védd a szíved apróságokkal!

2022. 01. 13. 19:00

Mit is jelent az apróság? Olyan fontos magvakról lesz szó, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre, az anyagcserénkre és az emésztésünkre is.

Az egészséges étrend tartásához nemcsak a gyümölcs és zöldség fogyasztása jelenti. Beletartozhatnak a magvak is, pedig hajlamosak vagyunk elfeledkezni róluk. Amilyen kicsik, annyira hatékonyan takarítják a szervezetünket és emellett még fontos tápanyagként is szolgálnak. Nos, milyen magvakra gondolunk?

 

Napraforgómag

A sótlan változatának fogyasztása ajánlott. Az akár tévézés közben fogyasztható mag E-vitamint tartalmaz. Kiváló növényi fehérje, amely egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Képes kordában tartani a koleszterint, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

 

Tökmag

Aki odáig van a különböző magvakért és attól sem ijed meg, ha héjával együtt lehet hozzájutni. Talán még külön szertartást is ad a kibontása. A tökmag biztosíthatja ezt az élményt, valamint képes szabályozni a vércukorszint mellett a vérnyomást. Kiváló magnéziumforrás.

Chiamag

Manapság igencsak felkapott, amely annak köszönhető, hogy segít kordában tartani a vércukorszintet, véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Rosttartalma olyan magas, hogy túlzott fogyasztása akár emésztési panaszokat is okozhat.

Lenmag

Gazdag Omega-3 zsírsavakban, mellett rostokat tartalmaz. Mivel a külső héjával nehezen birkózik meg az emésztőrendszerünk, de a belsejében antioxidáns hatású és kordában képes tartani a koleszterint, valamint védi a szívet is, így érdemes őrölten fogyasztani.

 

Szezámmag

Nemcsak panírként és a friss péksütemény szórásához kiváló, hanem rostokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Ennek köszönhető, hogy a koleszterinszintet is képes kordában tartani. Emellett még a szervezetben megjelenő gyulladást is csökkentheti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)