Az egészséges étrend tartásához nemcsak a gyümölcs és zöldség fogyasztása jelenti. Beletartozhatnak a magvak is, pedig hajlamosak vagyunk elfeledkezni róluk. Amilyen kicsik, annyira hatékonyan takarítják a szervezetünket és emellett még fontos tápanyagként is szolgálnak. Nos, milyen magvakra gondolunk?
Napraforgómag
A sótlan változatának fogyasztása ajánlott. Az akár tévézés közben fogyasztható mag E-vitamint tartalmaz. Kiváló növényi fehérje, amely egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Képes kordában tartani a koleszterint, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Tökmag
Aki odáig van a különböző magvakért és attól sem ijed meg, ha héjával együtt lehet hozzájutni. Talán még külön szertartást is ad a kibontása. A tökmag biztosíthatja ezt az élményt, valamint képes szabályozni a vércukorszint mellett a vérnyomást. Kiváló magnéziumforrás.
Chiamag
Manapság igencsak felkapott, amely annak köszönhető, hogy segít kordában tartani a vércukorszintet, véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Rosttartalma olyan magas, hogy túlzott fogyasztása akár emésztési panaszokat is okozhat.
Lenmag
Gazdag Omega-3 zsírsavakban, mellett rostokat tartalmaz. Mivel a külső héjával nehezen birkózik meg az emésztőrendszerünk, de a belsejében antioxidáns hatású és kordában képes tartani a koleszterint, valamint védi a szívet is, így érdemes őrölten fogyasztani.
Szezámmag
Nemcsak panírként és a friss péksütemény szórásához kiváló, hanem rostokban és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Ennek köszönhető, hogy a koleszterinszintet is képes kordában tartani. Emellett még a szervezetben megjelenő gyulladást is csökkentheti.
További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!