Jump to content

Hogy legyen jobb a másnapod? Segítünk!

2021. 12. 28. 19:00

A tudatosság sok mindenben lehet nagy segítség. A szilveszter utáni napokban is jól jöhet ez a tudatosság.

Már a karácsonyi eszem-iszom is megviselhette a szervezetünket és ha nem maradt időnk annak kipihenésére, némi lassításra, akkor vajon hogyan fogja viselni a szilveszteri buli „fáradalmait”?

Mindegy, hogy a szilveszter otthoni környezetben, barátoknál vagy épp egy rendezvényt jelent, az ételek és az alkoholos italok központi szerepet kapnak. Van, akinek nem is kell túl sok ahhoz, hogy spiccessé váljon, mások jól bírják a nagyobb mennyiségű szeszes ital fogyasztást, de mindegyik esetben jelentkezhet a másnaposság nehezen viselhető, kellemetlen és akár fájdalmas tünetei (szédülés, hányinger, fejfájás, rosszullét).

Tünetek és gyógymódjuk

Hányinger: az alkohol lényegében méreg a szervezet számára, ezért a test igyekszik attól megszabadulni, ugyanakkor a hányingert a túltermelődő gyomorsav is okozhatja. Ennek a kellemetlen panasznak a legjobb orvossága a gyömbér, amely segíti az émelygés csillapítását, nyugtatja a háborgó gyomrot.

Az aktív szén pedig abban segít, hogy az emésztőrendszerben összegyűlt méreganyagokat magába szívja és így a regenerálódás is felgyorsulhat.

Sokat segíthet, ha másnap csak kímélő étrendet tartunk: teljes kiőrlésű péksütemény, zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott, valamint a folyadékpótlás, de erről később írunk is.

Fejfájás: az émelygés, hányinger mellett gyakori tünet az erős fejfájás, amelyet az alkohol hatására kitáguló erek okozzák. Ami ilyenkor hatásos lehet, az a fájdalomcsillapító. Csakhogy ezzel óvatosan érdemes bánni, mert a gyomrot sem kíméli.

Dehidratáltság: mondják, hogy „kutyaharapást szőrével”, amely arra utal, hogy a másnaposságra jó, ha folytatjuk az alkoholos ital fogyasztását. Természetesen nem ez a legjobb megoldás. Az alkohol fogyasztásával ugyanis felgyorsítjuk a dehidratálás folyamatát, ugyanis vízhajtó hatású. Sőt olyan hormonok termelődése is csökken, amelyek a hidratálásért felelősek. A másnapos szervezet vízért kiált. A legjobb, ha a folyadékot tényleg a víz jelenti, ezzel nemcsak a hidratálást kezdjük meg, de a veséket is intenzívebb működésre kényszerítjük.

Fáradtság: lerészegedve, de még spicces állapotban is érezhetjük magunkat fáradtnak és ez a másnaposság idején fokozottan érvényes lehet. Ezt sem csak a hajnalig tartó mulatozás, tánc okozza, hanem a bevitt alkohol is. A legjobb gyógymód a fentiek együttes alkalmazása mellett az, ha a másnapot pihenéssel töltjük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: babasoldal.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)