Jump to content

Éld túl a túlevést!

2021. 12. 27. 19:00

Van minden, mint karácsonykor. És ezt most valószínűleg sokan élik is. Talán már az étel látványa is enyhe rosszullétet okozhat.

A karácsonyon már túl vagyunk, de az ünnepi ételekből még bőven lehet. Akár a saját konyhánkból származik az étel, akár máshonnan kaptuk, valószínűleg a hűtők zöme megtömött állapotban van. A karácsonyi, közös ebédek és vacsorák már szenteste megkezdődtek és a mai napig tarthat. Az ilyenkor szokásos ételek egymás utáni felsorakoztatása teljesen általános a legtöbb családban. Általában bőven szoktunk bánni az adagokkal és jóval több szokott maradni, mint amennyit elfogyasztunk. Levesek, sültek, halételek, édességek tömkelege várják, hogy elfogyasszuk azokat. A kínálat nemcsak az ünnepi alkalmakon széles, de még utána is napokig ezekből az ételekből fogyasztunk. Egyik részről nagyon jó, mert akár napokon át főzésmentessé válunk, ugyanakkor egy-két alkalom után már nincs olyan nagy kedvünk ugyanazokat az ételeket fogyasztani ismét. Sőt mostanra már a bejgli gondolata is kínokat okozhat.

Bármennyire is megfogadjuk, hogy a karácsonynak nem a nagy zabálásról kell szólnia, mégis, ezen az ünnepen nemcsak az ajándékozás a szokás, de enni is kötelező. z persze csak tőlünk függ, hogy mennyit eszünk. Év végére kellően elfáradunk és éppen időben érkezik a szeretet ünnepe. A családi, baráti körben töltött együttlét, az asztalon kínálkozó finomabbnál finomabb fogások pedig arra csábítanak, hogy fogyasszuk el. Ráadásul ezek olyan alkalmak, amikor végre van időnk egymásra és az ételre is. Ez az ünnep megadja annak lehetőségét, hogy ne csak bedobjunk néhány falatot és mehessünk is vissza dolgozni, hanem ráérősen, az ízeket megélve, az étel felett kellemesen beszélgetve töltünk együtt időt. Sok családban ráadásul tipikusan karácsonyi menük sorakoznak fel, amelyek az év más szakaszában teljesen elmaradnak. Nem csoda, hogy ezekre kiéhezve többet és többfélét eszünk.

Emésztési problémák

Máskor is elehetünk a kelleténél többet, de a karácsony kimondottan az evés köré összpontosul. Az étel ugyanis összehoz és összeköt minket. Csakhogy ilyenkor olyan extra terhelésnek tesszük ki a szervezetünket, amely egyszerre nagyon sok. Pláne, ha az elkövetkező több napban ugyanez a menetrend várt a gyomrunkra. A napokon át tartó extra megterhelés annyira meggyötri az emésztőrendszerünket, hogy fájdalmas tüneteket tapasztalhatunk: puffadás, émelygés, alhasi görcs, hányás, hasmenés, székrekedés. Nem csoda, hogy a bélflóra egyensúlya felborul ilyenkor. Nemcsak a sok, de a sokféle étel is gondot okozhat: a zsíros, nehéz vagy fűszeres ételek kikészítik az emésztésünket és jellemzően ilyenkor kevesebb rostot viszünk be a szervezetünkbe, de annál több fehérjét. Hajlamosabbak vagyunk édes üdítőket, alkoholt fogyasztani, mert ünnep lévén abból is jócskán van a kínálat között. Vendégségben pedig az illemhely felkeresését is igyekszünk mellőzni és otthon támadjuk meg a helyiséget. Ez pedig megint árthat az emésztőrendszer működésének.

A szilveszteri újabb őrületre úgy lehet felkészülni, ha kíméletes üzemmódba váltunk. Kerüljük az alkoholt, koffeintartalmú italokat, a túl édes és a nehéz ételek fogyasztását. A folyadékpótlást a víz jelentse, és ügyeljünk a sok zöldség és gyümölcs fogyasztására.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)