Jump to content

Öblítő nélkül soha?!

2021. 11. 13. 19:00

A ruháink tisztántartásának fő módja a mosás. Ehhez eszközöket és tisztítószereket, vegyszereket használunk.

El sem tudod képzelni azt, hogy milyen lenne az életünk mosógép, szárítógép, mosószerek nélkül? Néhány generációval ezelőtt ez a folyamat egészen más képet mutatott. Se modern, automata gép, se különleges vegyszer. Az ember két keze, friss víz és szappan. Ettől vált tisztává a ruha. Bele sem mersz gondolni, hogy milyen szagok lehettek akkor?

Az öblítők kellemes illata elvarázsol. Te is azok közé tartozol, akik még a megszokott öblítő választásakor is letekered a kupakod, hogy érezd az illatát, mielőtt a kosaradba helyeznéd a terméket? Nos, az, hogy öblítőt használunk, teljesen általános. Főleg az illat miatt használjuk, mert az beívódik a ruha anyagába és akár napokon át kellemes viseletet nyújt. Azonban puhítja a ruhákat is. A textilszálakon ugyanis bevonatot képez, amely a kellemes tapintást adja. Emellett könnyebbé teszi a vasalást, gyorsítja a száradást is. Nem csoda, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy minden mosáshoz használjunk valamilyen öblítőt.

Mi a baj vele?

Kedvünkre válogathatunk a különböző márkák és illatok között, amelyek ár-érték aránya is változatos lehet. Annak ellenére, hogy más gyártótól származnak, összetételük viszonylag azonos: kvatvegyületeket tartalmaznak.

Az öblítők illatot és puhaságot adnak a ruháknak, nekünk könnyebb vasalni, azonban a természetre nézve már közel sem ilyen kedvező. Mosás során ugyanis a mosógépből kifolyó víz által a lefolyórendszerbe, majd a vízbe jut. A biológiailag nehezen lebomló anyag pedig károsítja a vízi élőlények világát.

De nemcsak a környezetünkre nézve veszélyes, hanem ránk is. Mivel a textil szálait bevonja maga az öblítő anyaga, így a ruhák kevésbé képesek szellőzni, valamint a nedvszívó képességük is csökken. Hiába öblítjük a ruháinkat, pontosan emiatt válhatnak akár büdössé is. Ugyanakkor a benne lévő szín- és illatanyagok a bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. És ez még nem minden. Akár asztmatikus és légzőszervi problémák, fejfájás jelentkezhet.

 

Az öblítőben jelen lévő tartósítók és színezékek tehát komolyan szennyezik a vizeinket, ugyanakkor az immunrendszerünket gyengítheti és akár meg is betegíthet. Arról nem is beszélve, hogy műanyag csomagolásának köszönhetően még a szeméttermelést sem csökkenti.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay, Pexels)