Jump to content

A fáradt agy rossz döntései

2021. 08. 20. 19:00

Az életünk döntések sorozata is. Jókor jót cselekedni vihet előre, de ha a legjobb szándék ellenére is rosszul sül el a választásunk, nagyot léphetünk hátra.

Naponta kell döntenünk számos dologban. Nem is nagyon gondolkodunk el, csak tesszük a dolgunkat, amikor a boltba megyünk. Melyik péksüteményt vásároljuk meg reggelire? Milyen ruhát vegyünk fel reggel? Ilyen és ehhez hasonló világot nem megrengető döntéseink mellett azonban fontos ügyeket is el kell intéznünk.

A munkahelyen például sok múlhat azon, hogy mit és hogyan teszünk. Döntünk, mert nincs más választásunk, ugyanakkor a döntéshozatalunk helyességének száma véges lehet egy nap. Elérkezhet az a pont, hogy az agyunk már kiégett a gondolkodásban, a tervezésben, a döntésekben és bár meg kell hozni a választást, könnyen lehet, hogy az már nem lesz a legjobb.

Egyes munkafolyamatok sokkal több gondolkodást, odafigyelést igényelnek, amely nagyon megterheli az agyat. Akaraterőnk, a kötelességtudat vihet előre, de érezhetjük úgy, hogy már annyira elfáradtunk, hogy dönteni is nehezünkre esik.

Nemcsak a munkahelyen, de a saját életünkben is lehetnek olyan időszakok, amikor komoly változásokkal találjuk magunkat szemben. A változás valamennyire mindig bizonytalan, ami félelmet kelthet bennünk, de vannak helyzetek, amikor nem maradhat már minden a régi, mert valamerre billennie kell a mérleg nyelvének, azaz döntenünk kell.

Mit teszünk ilyenkor?

Többféle reakció létezik. Van, aki azonnal beleugrik valamiféle változtatásba, akár mindenféle gondolkodás nélkül, ami elsülhet nagyon jól is, de nagyon rosszul is. Az ösztönökre hallgatni olykor nagyon jó, de van, hogy annyi befolyásoló tényező is létezik, amely az ész munkáját is megköveteli.

Mások ülnek a döntéshozás kupolájának tetején. Mérlegelnek. Átveszik azt, hogy mik szólnak az egyik lehetséges út mellett, és mi a másik mellett. Ugyanígy számba veszik az esetlegesen felmerülő negatívumokat is. Mindennel nem lehet számolni, hiszen olyan is megtörténhet, amire egyáltalán nem számolunk. Ez főleg ész munka. Csakhogy, ha az ember agya a kiégés határán van, akár a döntés is rossz lehet.

Aludjunk rá egyet!

A férjem mindig ezt mondja. Bármilyen komolyabb döntéshozás előtt áll, idegből, felindultságból, hirtelen ötletből jövő őserőből nem cselekszik, mert élete során már több rossz döntést hozott a túlfűtöttség miatt. Egyfajta élettapasztalata során megtanulta, hogy érdemesebb kitisztult aggyal, tisztább és frissebb aggyal meghozni fontos döntéseket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)