Jump to content

Ennyit változtam volna percek alatt?

2021. 08. 06. 19:00

Általános cselekedetünk a boltba járás, de ruhát vásárolni nem naponta megyünk (általában). Ráadásul a testünk folyamatosan változik, így ezekhez is igazodnunk kell.

Nagyjából mindenki tudja, hogy mekkora méretű darabokat kell vásárolnia, vagy mégsem? Nem olyan egyértelmű. Elbizonytalanodunk. Igen, felszaladt néhány kiló az utóbbi időben, na de ennyi? Tehetjük fel magunkban a kérdést, amikor a megszokott méret után nyúlva a darabot felpróbálva azt tapasztaljuk, hogy szorít, fel sem jön, nem lehet begombolni stb. Nincs mese, megváltozott a méretünk. Nézelődünk tovább. Egy másik márka másik darabja megtetszik, de már tudatosan legalább egy számmal nagyobbat viszünk a próbafülkébe. Nagy, olyan nagy, hogy az az érzésünk támad, hogy akár még valakit meghívhatnánk abba a ruhadarabba, hogy együtt töltsük ki.

Nemcsak bosszantó, hogy ha valami megtetszik és fel szeretnénk próbálni, akkor akár három különböző mérettel támadjuk meg a próbafülkét. Sokkal nagyobb problémát jelent a mai világban mindenki tökéletes testről álmodóként összezavarodni abban, hogy jelenleg mekkorák is vagyunk.

Létezik a konfekció méret. Egy átlagos emberre szabott mérettáblázat. Csakhogy olyan nincs, mert mindenki egyedi. Azóta viszont minden márka elkészítette a saját méretezését, amely nem megkönnyíti, hanem megnehezíti a saját méretünk beazonosítást. Jóformán minden márkánál mást kell használnunk, így egy próba alkalmával az egészen kicsi mérettől a viszonylag nagyig minden szerepelhet a fülkében.

Már jó ideje megtapasztaltuk a méretezések kavalkádját, ugyanakkor egyre nehezebb behatárolni magunkat a ruhák világában. Ez nemcsak azért probléma, mert eltévedhetünk a ruhatengerben és amíg megtaláljuk a számunkra tökéletes darabot, sok próbálást tudunk magunk mögött, hanem elbizonytalanodunk saját testünket illetően. Megzavar, felkavar és az önértékelésünket is aláássa.

Egyes márkák mintha csak gyerekméretű, nádszálvékonyakra szabna-varrna ruhákat és másfajta ember nem is létezne. Vagy legalábbis a ruháikat ne is hordja annál „nagyobb”. Igen, ez valóban így van. A divatiparban még mindig jelen van az extravékonyság ideálja, amely kizárja magból a nem oda tartozókat és ez csak erősíti az étkezési zavarok és mentális problémák jelenlétét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)