Jump to content

Puffadás, rossz közérzet, hasmars? Gondoltál már a laktózérzékenységre?

2021. 08. 05. 19:00

A tejtermékek egészségesek és emellett az alapélelmiszereink közé tartoznak. Úgy fogyasztjuk és készítünk ezekből reggelit, ebédet és vacsorát, hogy sokaknak nem is lehetne. Hogy miért?

Sokáig ismeretlen fogalom volt a laktózérzékenység. Az ember az egyedüli, aki csecsemőkora után még felnőttként is fogyaszt tejet, pedig az emberiség nagyja nem fogyaszthatná laktózérzékenysége miatt. Mindez olyan létező probléma lehet, ami ugyan alig észrevehetően, de mégiscsak jelen van az életünkben, azonban nem veszünk arról tudomást. Mikor gyanakodj arra, hogy te is a laktózérzékenység akár gyenge formájával létezel?

 

Akkor, ha futsz a hasad után

Abban a korban, amikor divattá vált egészséges életmódra átszokni, de mégis sok a túlsúlyos személy, akkor büszkélkedhetünk azzal, hogy milyen szupergyors az anyagcserénk. Az azért mégsem a legjobbat mutatja, ha a mosdót naponta többször is meglátogatjuk nagydolgunk elvégzése miatt. Nem biztos, hogy a gyors anyagcseréről van szó, hanem akár a laktózérzékenység is okozhat hasmenést.

Akkor, amikor lufi van a pocakban

Ha kicsit tudatosabban igyekszünk megfigyelni szervezetünk működését és a kellemetlen puffadást tapasztalunk, arra is térjen ki a figyelmünk, hogy vajon tejtermékek fogyasztása után jelentkezik-e? Azok, akik laktózérzékenyek, még ha kis mértékben is, gyakran tapasztalhatják a felfújódást.

Akkor, amikor rossz a gyomrod

Az étkezés után azt várjuk, hogy testünk megnyugodjon, mert energiához, tápanyaghoz jutott, azonban a laktózérzékenyek, ha tejes termékeket fogyasztottak, nemhogy jobban éreznék magukat, hanem émelygést, hányingert is tapasztalhatnak. Hajlamosak vagyunk erre, arra fogni ezeket a jeleket, de a tudatos megfigyeléssel kiderülhet, hogy ez leginkább a tejtermékek fogyasztása után jelentkezik.

 

Akkor, amikor a bogyó segít

Ha már gyanakszunk arra, hogy a tejtermékek okoznak gondot és kipróbáljuk a vény nélkül kapható laktázt, amely segíti a fent leírt tüneteket megszüntetni, akkor bizony ténylegesen laktózérzékenységről van szó, még ha minimális formában is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)