Jump to content

Mozgás az ügyetlenség ellen

2021. 07. 27. 19:00

A kicsi gyerekek esetében látványos a mozgásfejlődés és nagyon fontos állomások vannak, amelyek az egészséges test és az idegrendszer fejlődéséhez mind szükségesek.

A felnőttek számára a mozgás már automatikus, ennek ellenére még el tudunk magunkon olykor, hogy milyen kétbalkezesek tudunk lenni. Vannak napok, amikor minden olyan nehézkes. Mert bizony rossz napja mindenkinek lehet, de van, hogy a kezünkbe kerülő tárgyak is kiesnek, megbotlunk, eltévesztjük, kiesik, elejtjük és még folytathatnánk. Ha netalán több ilyen eset is ér egy nap, akkor már elgondolkodunk azon, hogy aznap csináljunk-e még valamit.

Mindenki életében vannak rosszabb időszakok, amikor nem úgy tud a külvilágra, de még a feladataira sem figyelni és ez bizony megnyilvánul mozdulataiban, tetteiben is. Nemcsak arról van szó, hogy törünk, zúzunk magunk körül. Éppen elég idegesítő, ha egyre több mindent elfelejtünk, nem találjuk, nem látjuk azt, ami amúgy a szemünk előtt van. Egyszerűen szétszórtak, ügyetlenek vagyunk.

Az, hogy milyen ügyesek vagyunk, függ a látásunktól, vagyis attól, hogy mit érzékelünk a környezet ingereiből, mert ez alapján igazítjuk mozgásunkat, testünk helyzetét is. Függ az idegrendszerünktől, vagyis az agyunktól, hiszen oda fut be minden információ és az arra való inger is onnan indul. A csontok, az izmok pedig végrehajtják mindazt, amit az agy diktál.

Ezek mindegyikével rendelkezünk, minden működik, de akkor miért van az, hogy olykor sokkal ügyetlenebbek vagyunk, mint máskor?

Az ügyetlenségünk akkor következik be, amikor a fent említettek közül valamelyik szervünk kissé alulteljesít. Egyes gyógyszerek, betegségek, sérülések mindezt befolyásolhatják, ugyanakkor a stresszes időszak, a kialvatlanság, a fáradtság is okozhat kétbalkezességet.

Ahhoz, hogy leküzdjük az ügyetlenséget a mozgás, a sport nagyon hatékony lehet. Az egyensúlygyakorlatokkal elkerülhetővé válik az, hogy ritkázni tudjuk azt, hogy mellélépünk, megbotlunk, elesünk. A jóga pózaiban különösen nagy hangsúly van az egyensúly megtartásában. Azon túl, hogy ez a nyugodt mozgásforma megdolgoztatja és nyújtja az izmokat és a testrészeket még az egyensúlyfejlesztésre is nagyon alkalmas.

Ha nincs a környezetünkben jógaedzés az ügyetlenkedést lehet finomítani olyan egyszerű feladatokkal, mint a labdázás. Ebbe érdemes bevonni a gyermekeinket. Ha már kinőttek ebből, akár a párunkkal is dobálózhatunk. Ugyancsak jól fejleszti és finomítja a finommotorikát az olyan elfoglaltság, amely a gyerekek számára is élmény és fejlesztő hatással is bír, ez a legózás, a kirakózás, a gyurmázás, a színezés.

Az ügyetlenség csökkentéséhez jó szolgálatot tehet, ha a környezetünket akadálymentesítjük. Tegyünk rendet a környezetünkben, valamint figyeljünk oda a pihenésre, a stressz elkerülésére.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)