Jump to content

Alena Schillerová pénzügyminiszter a legbefolyásosabb cseh nő a Forbes szerint

2021. 06. 03. 18:40

Schillerová tavaly váltotta fel a lista élén Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét. Jourová az idén is a második helyre szorult. A harmadik helyen megint Lenka Bradácová prágai főügyész van, aki korábban hat éven át volt a legbefolyásosabb cseh nő.

A negyedik helyre Renáta Kellnerová, a közelmúltban tragikusan elhunyt leggazdagabb cseh, Petr Kellner özvegye került, aki korábban nem szerepelt a listában. Kellnerová férje hagyatékának kezelője, de jelenleg még nem egészen világos, milyen rész jut neki a több milliárdos vagyonból. Petr Kellner egy helikopterbalesetben március végén az Egyesült Államokban halt meg.

A tekintélyes magazin idén tizedik alkalommal állította össze a legbefolyásosabb cseh nők listáját. Az első évben, 2012-ben, Madeleine Albright cseh származású amerikai külügyminiszter végzett az első helyen.

Alena Schillerová (1964), aki tagja az Andrej Babis miniszterelnök vezette kormányzó ANO tömörülésnek, korábban két éven keresztül a harmadik volt.

"Amennyiben az érintett döntéseinek társadalmi hatásait mérjük, akkor pillanatnyilag nincs befolyásosabb cseh nő, mint Alena Schillerová. Egyetlen nő Csehországban sem dönt nagyobb összegről, mint az állami költségvetés kezelője" - mutatott rá Petr Simunek, a Forbes cseh kiadásának főszerkesztője indoklásában. Úgy látja, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt Schillerová befolyása tovább nőtt és más területekre is kiterjedt.

A cseh Forbes az idén ismét több mint 300 nő tevékenységét kísérte egy éven át figyelemmel. Ezekből állt össze egy 150 fős lista, majd ebből válogatták ki a legbefolyásosabb cseh nőket. A listában többnyire fontos politikai vagy üzleti-kereskedelmi tisztségeket betöltő személyek, menedzserek és cégtulajdonosok vannak, de nem hiányoznak a civil szektor, a kultúra, a sajtó és a sport képviselői sem.

Az amerikai Forbes magazin 2004 óta állítja össze a világ legbefolyásosabb nőinek listáját. A Forbes magazin cseh változata 2012 óta jelenik meg.

(Forrás: marmalade.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)