Jump to content

Mit tesz az arc, ha a tányérról figyel?

2021. 06. 02. 19:00

Az étkezés napi, talán egyik legfontosabb tevékenységünk. Ráadásul naponta többször is tesszük azért, hogy tápláljuk testünket és lelkünket is.

Amikor eszünk, nemcsak az emésztő szervrendszerünket dolgoztatjuk meg. Működésbe lépnek érzékszerveink, számos izom, az agyunk, de még a lelkünk is. Az, hogy az ételt mennyire találjuk finomnak, nemcsak az egyéni ízléstől függ. Arra hatással van maga az étel, az ember hangulata, a hely, az, hogy kivel fogyasztjuk el az ételt.

Mindenki számára ismerős lehet az, hogy inkább nem eszünk addig, amíg a családból nem ér haza valaki. Ha tudjuk, hogy az érkezése nemsoká várható, képesek vagyunk inkább éhen várakozni, mint egyedül nekiülni és enni. Társaságban ugyanis jobban esik az étkezés is. Az ételek más élményt nyújt akkor, ha jó lelkiállapotban vagyunk, a környezet hangulatos és jó társaságban fogyasztjuk, mint akkor, ha ezek egyike vagy semelyike sem teljesül. Az étel ránk gyakorolt hatása függ még az alapanyagoktól, de attól is, hogy az hogyan van tálalva. Máshogy mutat bizonyos tányérokon, és a mennyiség sem mindegy.

A csodás emberi agy

Vizsgálatokkal kimutatták, hogy ha ugyanazt a bort fogyasztották, de a szép üvegpohár helyett egy műanyag pohárból nem tartjuk olyan nemes italnak. Ha azonban sokkal csillogóbb volt a felszolgálás, szebb a pohár, amelybe a bort töltötték, sokkal inkább úgy érezzük, mintha az luxuskategóriájú termék lenne.

A szájüregben kezdődik az étkezés, az emésztés, mégis először a szemeinket használjuk az evésre. Bármilyen furán is hangzik, de fontos az, hogy az étel ínycsiklandóan hasson ránk. Ha ez megtörtént, akkor a választás is egyértelmű.

Az éttermek séfjei jól tudják, hogy a tálalás milyen fontos és milyen hatást válthat ki, de a szülők is tisztában vannak akkor, ha gyerkőcük válogatós és nem akar megenni szinte semmit. Sokan folyamodnak kisebb alkotásra annak érdekében, hogy a gyerkőcök elfogyasszák az egészséges reggelit, ezért különböző alakokat formáznak a reggeli hozzávalóiból. És igen, ez hatással lehet a gyerekekre.

 

Kísérlet

Ha az alapanyagokat úgy helyezik ki egy tányérra, hogy azok összeállva egy festmény mintáját alkossák, az emberek minőségi munkának ítélik meg és sokkal szívesebben fizetnek azért akár nagyobb összeget is, mintha csak egyszerűen egy hidegtálként van tálalva.

Ugyanígy a gyerekek, de még a felnőttek számára is sokkal vonzóbb, ha az étel kedves, vicces figurát mintáz meg. Egy másik kísérletben háromféle módon tálalták fel ugyanazt az ételt. Az egyik a hagyományos tálalás volt, a másikon mosolygós arccá formálták az ételt, míg a harmadikon morcossá. A kísérletben résztvevők agytevékenységeit is figyelték és arra kellett választ adniuk, hogy melyiket fogyasztanák el a legszívesebben. Ennek fejleményeként kiderült, hogy egész másképp reagál az agy, ha arcot vél felfedezni akár az ételben is. A hagyományos és a vicces arcot mutató tálalás ugyanúgy jó benyomást keltett az emberekben, de a morcos rontotta az étel megítélés.

Ki tudja, lehet, hogy érdemes fancsali arcokat kirakni az ételeinkből és talán még hatékonyabb lesz a súlycsökkentés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)