Jump to content

Mi marad utána?

2021. 05. 25. 19:00

Kezd visszaállni a rend. A vírus utáni korlátozásokból kezdünk kinyílni, szabadabbá válni. Ezt élvezzük is, de ránk is fér már.

A Covid-fertőzés ellenni védekezés meghatározta az utóbbi több, mint egy évünket. A maszk használata, a kézfertőtlenítés, az otthonmaradás jelentette a mindennapokat. Még ha volt ennek pozitívuma is, annyira hatással volt ránk, hogy azt mindenki megérezte. Ez azonban nem ennyire egyszerű. Ahogy beleszokni sem volt könnyű a pandémia, a korlátozások adta helyzetbe, úgy egyik pillanatról a másikra történő visszaállás sem lesz feltétlenül olyan gyors és sima.

Sokan élték át a koronavírust úgy, hogy a betegség komoly tünetekkel jelentkezett. Volt, akinek személyes érintettsége is van a Covid miatti halálozásban. Ez a járvány sokakat tépázott meg egészségileg, de ha épen át is vészelték, az elszigetelődés, az elszakítottság, az emberek, a barátok, a családtagok hiánya, távolsága lelki bajokat okozhatott. Közülük többek esetében visszaállt a normál élet, de vannak, akiknél félelmetes jelek maradtak fent.

Az még nem ismeretes, hogy ez milyen hatással lesz ránk a Covid utáni időszak. Egy biztos, hogy többen érezhetik úgy, mintha elvesztették volna önmagukat. A hirtelen visszakapott nagyobb szabadság nem azt az érzést váltja ki belőlük, mint kellene. Az öröm helyett fásultság, kedvetlenség társul.

Poszt-Covid tünetek

Tavaly nyáron kicsit visszakaptuk a szabadságunkat és akkor azt gondoltuk, hogy ez már így marad, de téltől egészen tavasz végéig ismét beleragadtunk a Covid-állapotba. Nem csoda, hogy ez hatással van mentális egészségünkre. Nehezíti a normál kerékmódba visszaállást, hogy sokan még a betegség tüneteit is mindig érzik magukon. Közöttük vannak olyanok, akik a koronavírust nemcsak megtapasztalták, de halál közeli élményeket is megtapasztaltak, amely ugyancsak erősíti a poszt-Covid tüneteket. Akik elveszítették munkájukat a vírus miatt és a megélhetésük vált kétségessé, ugyancsak hatással volt a vírus mentálisan és egzisztenciálisan is.

Nem ismert, hogy pontosan milyen hatásai lesznek az emberiségre a vírus lecsengése utáni időszak, de az biztos, hogy lelki és egészségi nyomokat is hagy maga után. Sokan már most szakember segítségére bízták magukat és már foglalkoznak is a poszt-Covid szindrómákat tapasztalókkal.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)