Jump to content

Éveket és az egészséget is elveheti tőlünk

2021. 04. 13. 19:00

Az egészséges táplálkozásba nem fér bele a cukrozott, szénsavas üdítőitalok fogyasztása. Talán erről már mindenki hallott és egészségtudatosként ezt be is tartja.

 

A szénsavas és édes üdítők okolhatók az elhízásért és természetesen hozzájárulnak ahhoz is, hogy a fogak hamarabb romlásnak indulnak. Eze a két következmény már önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy megálljt mondjunk a szénsavas üdítőknek, de sajnos van még más is, amit befolyásolnak az édes italok.

 

A folyadékpótlásra legjobb megoldás a víz, de még a szénsavas ásványvíz sem biztos, hogy annyira jó, mint gondolnánk. Habár a szomjat oltja és enyhülést okozhat, de a szén-dioxid elgyengíti az ízlelőbimbókat, vagyis kevésbé lesznek érzékenyek, így jobban igényünk támad az édes ízekre. Ez más, szénsavas üdítő esetében is igaz lehet. Egyszóval nem elég, hogy a már fent említett hatással vannak ránk, még tovább növelik igényünket a cukorfogyasztásra.

Nemcsak a fogakból vonja ki a kalciumot, hanem a testben lévő más csontokból is. Illetve a rendszeres kólafogyasztók foszforsavat is fogyasztanak, amely ugyanúgy ártalmas a csontjainknak.

Kevesen gondolnak arra, hogy ha cukrozott és szénsavas üdítővel oltják szomjukat, akkor megakadályozzák a sejtek regenerálódását, megújulását. Azonkívül a kóros sejtburjánzásnak, vagyis a ráknak is kedveznek a buborékos üdítők. Minél több ilyen italt fogyaszt valaki, annál a nők esetében megnöveli a mellrák kockázatát. Csak azzal, hogy valaki rendszeresen fogyaszt szénsavas italokat, megnégyszerezi a mellrák kockázatát.

 

Még a szénsavas ásványvíz is lehet a puffadás okozója. A benne lévő buborékok ugyanis telítik a gyomrot, ami miatt a kellemetlen hasfeszülést érezzük, és a buborékok egy része visszaáramolhat a nyelőcsőbe is, csakhogy akár az emésztendő tartalommal és reflux formájában bonyolítja az amúgy sem kellemes esetet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)