Jump to content

A kialvatlanság drága mulatság

2021. 04. 06. 19:00

Tervezetten mész vásárolni általában vagy amit meglátsz és megtetszik, azt veszed meg? A költséghatékonyság érdekében jobb a tervekhez tartani magadat.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban vásárlunk. Máshogy tekintünk ugyanis az árukészletre akkor, ha kipihentek vagyunk, mint kialvatlanul. Jól tudjuk, hogy milyen kialvatlannak lenni. Mindegy, hogy milyen oknál fogva valósul meg a fáradtság érzése, de az kihatással van az egész napunkra. Eleve nem érezzük magunkat a legjobban. Energiaszintük a küszöb alá csúszik, ezzel egyidejűen a motivációnk is valahol ott lehet. Még a bőrünkben is másképp érezzük magunkat. Természetesen ez az állapot mindenre kihatással lehet.

Az alváshiány olyan hatással van ránk, amire nem is gondolnánk. Nemcsak fáradtnak érezzük magunkat, hanem számos belső folyamatot is elindít. A hormontermelés is felborulhat, amely kihatással van az éhségérzetre, de még a vásárlási szokásainkra is.

Hizlal

A kialvatlanság kéz a kézben járhat az elhízással. A már fent említett hormonális változás az alvás megvonás következtében olyan eredménnyel járhat, hogy nem bomlanak le azok a zsírszövetek, amelyeket a szervezet az éjszakai pihenés alatt tenné meg. Az alváshiánnyal ezt a mozzanatot kiiktathatjuk és így duplán rosszul járunk. A hízás és a kialvatlanság tehát összefügg.

Költekezés

Ugyanakkor a kialvatlan ember nemcsak a hormonális egyensúlyával játszhat, hanem a pénztárcájának tartalmával is. Kutatásokkal bebizonyították azt, hogy a kialvatlan ember többet költ a boltban, mint a kipihent. Több és akár felesleges termékre is kiadhatunk pénzt akkor, ha nem vagyunk kellően pihentek. Sőt általában magasabb kalóriatartalmú ételre költenek ebben az állapotban az emberek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)