Jump to content

Mekkora lábnyomot hagysz magad után?

2021. 03. 25. 19:00

A klímaváltozás és annak minden hozadéka hozzátartozik az életünkhöz. Mondhatni úgy is, hogy amit főztünk magunknak, azt együk is meg.

Ezzel egyidejűleg olyan új kifejezések is feltűntek a szóhasználatunkban, mint az ökológiai lábnyom. Ez azt fejezi ki, hogy az embereknek mekkora mennyiségű földre, vízre van szükségük ahhoz, hogy ellássák magukat, valamint, hogy mennyi hulladékot termelnek ez idő alatt. Vízlábnyomot is hagyunk magunk után. Egyre jobban foglalkoztatja az emberiséget az ökológiai lábnyom csökkentése, hiszen ez a bolygónk védelmében mindenkit érintő feladat.

 

Az ember szervezetének nagy része vízből áll és csak néhány napot bírunk ki vízfogyasztás nélkül. Érezhetően fontos természeti kincsünk, emiatt fontos nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy nem pazaroljuk a vízkészletet.

Teljesen általános, hogy a háztartásokban van bevezetett víz, amely a folyadékpótláson túl segít a személyes higiéniában, a ruháink tisztántartásában is. A mai modern mosógépek, mosogatógépek már víztakarékosak, vagyis csak annyi vizet vesznek fel, amennyit muszáj. Ugyanígy szükséges nekünk is tenni. Csak annyit használjunk a vízből, ami szükséges. Azaz ne tusoljunk túl sokáig. Ne folyassuk feleslegesen a vizet fogmosás közben.

Visszakanyarodva a mosáshoz, akkor érdemes elindítani a mosógépet, amikor az teljesen megtölthető. Ugyanez vonatkozik a mosogatógépre is. Csak teljesen megtömve indítsuk el, így nem pazaroljuk a vizet. Ha új mosó- vagy mosogatógépet szeretnénk vásárolni, akkor az ECO funkciót is figyeljük, mert az még inkább segíti a vízlábnyomunk csökkentését.

Az ökológiai lábnyom csökkentése abban is áll, hogy már a mosó- és öblítőszerek terén is a minőségre ügyelünk. Nemcsak a mennyiség, de a minőség is fontos, ugyanis egyre több környezettudatos készítmény jelenik meg a polcokon.

Kertes házban élve alapvető igény lehet az esővíz összegyűjtésére. A felfogott esővíz ugyanis kiváló lehet a kerti ás a szobanövények öntözésére.

Számos ponton csökkenteni lehet az ökológiai lábnyomunkat, amelybe a vízmennyiség csökkentése is beletartozik. Vigyázzunk a vízre, vigyázzunk a bolygónkra!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)