Jump to content

Mindenhez van szavuk, méghozzá rossz

2021. 03. 10. 19:00

A világunk egyre jobban digitális irányba terelődik és ebben a koronavírus is nagy segítséget nyújt, hiszen éljük a home office és a digitális oktatás világát.

A közösségi oldalak pedig arra is lehetőséget adnak, hogy egyszerre használjuk azt munkaügyben, de akár szórakozásra és kapcsolattartásra is megfelelő felületek. Azonban ezeken a felületeken sem minden rózsaszínű. Ahogyan a való világban is léteznek kötözködő, negatív emberek, a szándékosan kellemetlenkedők az online térben is jelen vannak.

Az internetet nagyon jó és hasznos dolgokra lehet felhasználni, de az érem másik oldalát jelenti, hogy az anonimitás, az arctalanság aljasságokra is „felhatalmaz” többeket. Olyanokat megtehet az ember, amelyet személyesen egyáltalán nem merne felvállalni, de éppen az arctalanság az, ami kihozhatja belőle szabadabb énjét.

Az internet már csak ilyen, ez a jelenség bárkire igaz lehet(ne). A különbség az, hogy egyáltalán nem kötelező megnyilatkozni. Sokan azonban ezeket a felületeket használják ki arra, hogy legmélyebb, rejtett gondolataikat végre a felszínre hozhassák, kiírhassák magukból. Ezzel a legtöbben szembesülhetünk. Egy ártalmatlannak tűnő bejegyzéshez – legyen az a saját vagy bármi más posztja – olyan hozzászólások is érkezhetnek, amelyek kiütik a biztosítékot. Az csak egy dolog, ha valaki a nemtetszését nyilvánítja ki, de gyakorta megjelennek idegen és mocskolódó bejegyzések is.

 

Tény, hogy bárki és szinte bármit megoszthat a neten, a közösségi oldalakon, és ha ez megtörténik, annak bizonyára lesz valamilyen hozadéka. Érthetetlen azonban az, hogy ha valakinek nem tetszik valami, akkor ennek nyugtázásával miért nem távozik szó nélkül? Miért érzi fontosnak, hogy pocskondiázzon valakit, vagy valamit? Ha jó szava nem lehet a bejegyzéshez, akkor rosszat miért kell írni? A válasz abban rejlik, hogy a frusztráltságukat így próbálják meg végre kiadni magukból.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ha egy bejegyzésre mocskolódó visszajelzések érkeznek, azokról érdemes nem tudomást venni. A „ha harc, hát legyen harc” ebben az esetben komoly szócsatát válthat ki és ha nem ez a célunk, akkor eleve bele sem szabad állni. A legnagyobb revans ebben az esetben az, ha ignoráljuk a negatív kommentet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)